bakken

April: bakken

April is mijn verjaardagsmaand, dus hoefde ik niet lang na te denken over een passend thema voor mijn quarantine goals. Ik ga bakken!

Eén van mijn baksels: aardbei-cheesecake repen. Nomnomnom.

Dit jaar had ik mijn verjaardagsfeest eindelijk op tijd gepland. Het zou een high tea worden met heel veel zelfgemaakte hapjes. De datum was geprikt, ik had een aantal vrienden uitgenodigd en ik was druk bezig met het samenstellen van een menu. Brownies of toch carrot cake? Ik zou in ieder geval millionaire’s shortbread maken en een recept voor blini’s uitproberen. Ik besloot dat brownies en carrot cake elkaar niet hoefden uit te sluiten en zette beide recepten op het lijstje. (Ik houd heel erg van lijstjes. Zeker als die lijstjes te maken hebben met eten.)

Bakken heb ik altijd gedaan. In mijn tienerjaren maakte ik vooral kwarktaarten uit pakjes van Dr. Oetker en gebruikte ik browniemixen waaraan je alleen water hoefde toe te voegen. Toen ik erachter kwam dat het veel leuker en bovendien veel lekkerder is om zonder pakjes en zakjes te bakken, ging er een wereld voor me open. Pas sinds een paar jaar bak ik regelmatig. Inmiddels heb ik brownies, blondies, bananenbrood, slagroomtaarten en heel veel verschillende soorten koekjes aan mijn repertoire toegevoegd. En er is nog zoveel meer!

Pumkin pies uit het Unofficial Harry Potter Cookbook.

Het is jammer dat mijn high tea door de coronacrisis voor onbepaalde tijd is uitgesteld. Toch brengt de huidige situatie ook een hoop bak-gerelateerde voordelen met zich mee. Als ik midden op de dag ineens zin heb om fudge te maken, kan dat gewoon! Brownies bakken om 07.00 uur? Sure, waarom niet? (Het grootste nadeel? Bloem. Beter gezegd, het gebrek daaraan. Ik hoop dat de schappen komende weken weer gevuld worden, anders worden mijn bakdoelen een grotere uitdaging dan gedacht.)

Mijn oorspronkelijke idee was om elke week een nieuw thema te kiezen en daaraan een paar doelen te verbinden. Die opzet heb ik iets aangepast. Elke dag een ander doel is een beetje te ambitieus, maar elke week iets nieuws proberen is goed te doen, denk ik. Dit zijn mijn plannen voor de maand april.

Hartjeskoekjes met de cookie cutters van De Koekenbakkers.

Maak schuimpjes (Franse meringue)
Toen ik met mijn beste vriendin op examenreis ging naar Frankrijk, kochten we een meringue. En niet zomaar één: het ding was werkelijk gigantisch en erg lekker. Zelf heb ik nog nooit schuimpjes gemaakt. Dat ga ik dus maar eens proberen. Het schijnt niet heel moeilijk te zijn, dus lijkt het me een ideaal experiment om de maand mee af te trappen.

Bak en decoreer cactuskoekjes
Op Etsy kwam ik uitsteekvormen tegen in de 3DCookieCutterShop van De Koekenbakkers. Ik raakte geïnspireerd door alle foto’s (dit is een terugkerend thema, geloof ik…) en kocht uitstekers in de vormen van hartjes en cactussen. De hartjes heb ik één keer gebruikt; de cactussen liggen nog onaangeraakt in een keukenla. Tijd om daar verandering in te brengen.

Creëer een homemade versie van Reese’s Peanut Butter Cups
Afgelopen zomer, toen ik in Californië was, heb ik voor het eerst Reese’s Peanut Butter Cups gegeten. Sindsdien heb ik een nieuwe verslaving. Op het YouTube-kanaal van Bon Appetit laat patissier Claire Saffitz zien hoe ze een gourmet-versie maakt van de Peanut Butter Cups. Dat wil ik ook!

Bak een honeycomb chocoladetaart
Ik wil de maand eindigen met een spektakelstuk: de honeycomb chocoladetaart van Laura’s Bakery.

De komende vier weken kun je op mijn blog lezen hoe ik hiermee aan de slag ga. Elke vrijdag laat ik jullie weten of het gelukt is om succesvolle schuimpjes te maken, de royal icing niet te laten uitlopen, chocolade te tempereren en de laagjestaart niet te laten instorten. Mogen de bakgoden (en de bloemgoden) me bijstaan: ik ga aan de bak!

Over Kirsten

Kirsten | Kers | docent | classica | scare actor | bookdragon | amateur-musicalactrice | schakelbrommerrijder | chocoladeliefhebber | Dungeons and Dragons-nerd | kattenmens | fan van lijstjes | controlfreak |
Bekijk alle berichten van Kirsten →

3 gedachten over “April: bakken

  1. Pingback: Schuimpjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *