Het staat al heel lang op mijn DIY-lijstje: zelf een set polydice maken. Het lijkt me ontzettend tof om zelfgemaakte dobbelstenen te hebben die perfect passen bij mijn D&D-characters. Dat zou dus één van mijn vakantieprojecten worden. Ik struinde YouTube af en keek ongeveer alle video’s die er zijn over het maken van dice. Rybonator heeft een fantastisch kanaal, ontdekte ik al snel, waarop hij alles uitlegt over verschillende soorten mallen, het gieten en polijsten van dobbelstenen, het gebruik van pressure pots en vacuum chambers en meer. Wil je glow-in-the-dark dobbelstenen maken? Rybonator legt uit hoe het moet. Eénkleurig, multicolor, met glitters, bloemen of M&M’s (ja, echt) erin? Hij doet het allemaal.
Ik had nog nooit zelf mallen gemaakt of gewerkt met siliconen gietrubber of giethars. Laat ik rustig beginnen, dacht ik daarom. De makkelijkste mal om te maken is een open face mold, een mal waarvan de bovenkant open is. Het nadeel: omdat de bovenkant open is, mist één zijde van de dobbelsteen een cijfer. De voordelen: dit soort mal is het meest foolproof en het minst arbeidsintensief van alle varianten en door de open bovenkant kun je er makkelijk in gieten. Voor chocoladedobbelstenen is het niet erg als er een cijfer ontbreekt, vond ik. Een open face mold it is, dus.
Ik bestudeerde deze video van Rybonator, kocht siliconen gietrubber bij Polyestershoppen.nl (en lachte om hun motto ‘Voor alles wat kleeft!’), besloot welke set polydice ik wilde opofferen en ging aan de slag.
Het maken van de mal was veel makkelijker dan gedacht en de chocoladedobbelstenen zijn heel tof geworden, al zeg ik het zelf. De nummers zijn goed leesbaar, de vormen zijn strak en op een enkel luchtbelletje hier en daar is het oppervlak glad.
Ze smelten snel, dus zijn niet heel geschikt om mee te rollen (tenzij je het niet erg vindt dat ze sporen achterlaten op je tafel). Als thematische snack tijdens een avondje D&D zijn ze daarentegen heel geschikt (al duurt het wel even voordat je voor iedereen een set hebt gemaakt) en ik ga ze zeker een keer gebruiken ter decoratie van een D&D-dessert.
Ook chocoladedobbelstenen maken? Hieronder lees je wat je nodig hebt en vindt je een stappenplan.
Benodigdheden
- set polydice
- siliconen gietrubber (zorg ervoor dat je een flexibele en voedselveilige variant kiest, zoals deze van polyestershoppen.nl).
- mengbeker en mengspatel om beide componenten van het gietrubber te mengen
- (keuken)weegschaal
- (plastic) bak om je mal in te gieten
- klei (of kneedgum of iets dergelijks) om de dobbelstenen vast te maken aan het bakje
- stanleymes
- chocolade (50 gram is meer dan genoeg voor één set polydice)
- spuitzak (kan ook een boterhamzak of diepvrieszak zijn)
Stappenplan
- Maak de set polydice schoon. Wassen met water en zeep is goed genoeg.
- Bevestig de dobbelstenen met klei aan de bodem van de bak waarin je de mal wilt gieten. Let op:
- Plak de klei op de zijde met het laagste nummer.
- Zorg ervoor dat de klei niet uitsteekt buiten de dobbelsteen.
- Plaats de dobbelstenen niet te dicht bij elkaar.
- Giet de hoeveelheid siliconen gietrubber die je wilt gebruiken (component A) in een mengbeker. Voeg daaraan een gelijk deel toe van de verharder (component B). Gebruik een weegschaal om beide componenten zo nauwkeurig mogelijk af te wegen.
- Meng de delen minimaal vijf minuten goed door elkaar met een mengspatel. Schraap hierbij ook goed langs de zijkanten en de bodem.
- Giet het mengsel in de bak met de dobbelstenen tot die volledig bedekt zijn. Giet heel rustig, zodat er zo min mogelijk luchtbellen ontstaan.
- Laat de mal uitharden. (Bij het gietrubber dat ik heb gebruikt duurde dat 6 uur.)
- Haal de mal uit zijn vorm.
- Snijd met een stanleymes langs de randen van de dobbelsteen om de resten siliconen te verwijderen. Haal dan de dobbelstenen uit de mal.
- Maak de mal schoon. Hij is nu klaar voor gebruik! Zorg dat de mal helemaal droog is voordat je de chocoladedobbelstenen giet.
- Smelt de chocolade au bain marie. Je kunt de chocolade tempereren voor een mooier resultaat (de chocolade wordt dan knapperiger, smelt minder snel en krijgt een mooie glans). Hier wordt uitgelegd hoe je dat kunt doen zonder thermometer.
- Giet de chocolade in een spuitzak (creëer zelf een spuitzak door een puntje van een boterhamzak of diepvrieszak te knippen).
- Spuit de chocolade in de mal. Laat de dobbelstenen minstens twee uur uitharden in de koelkast.
- Haal de dobbelstenen uit de mal. Werk ze eventueel bij door de overbodige chocola weg te snijden.
- Tijd voor D&D!
1 gedachte over “DIY: chocoladedobbelstenen”