Het moest natuurlijk een keer misgaan. Vandaag was het zover. Laat ik het meteen even relativeren: het ging niet mis op het niveau van ‘Help, ik heb per ongeluk brand in mijn oven veroorzaakt omdat ik niet had gezien dat er nog een oud vel bakpapier in de oven lag’ (true story). Het valt dus allemaal best mee. Toch baal ik, want het resultaat van deze middag in de keuken is niet helemaal zoals ik had gehoopt. Ik presenteer jullie mijn (mis)baksel van deze week: Reese’s Peanut Butter Cups.
In de zomer van 2019 was ik in Californië (voor het corona-tijdperk kon dat nog) en maakte ik kennis met Reese’s Peanut Butter Cups. Ik had er wel eens van gehoord, maar had er nog nooit één geprobeerd. Ik wist toen nog niet dat ze gewoon in de Nederlandse supermarkten te vinden zijn – en dat is misschien maar goed ook. We kochten een zak Reese’s Minis en vanaf dat moment had ik er een verslaving bij. Ik kan niet zeggen dat ik de hele zak zelf heb leeggegeten, maar het scheelde niet veel.
Toen ik zag dat Claire Saffitz, banketbakker bij Bon Appetit in New York, een versie van Reese’s Peanut Butter Cups had gemaakt voor de YouTube-serie Gourmet Makes, wist ik meteen dat ik dat ook wilde proberen. Aan de slag dus. Ik keek de video, schreef haar recept op, maakte een vertaling en zette de Amerikaanse maten en eenheden om naar een metrisch systeem voor normale mensen.
Tot zover alles onder controle. Voor de zekerheid controleerde ik of ik de temperaturen goed had omgerekend (lees: of ik het internet de temperaturen goed had laten omrekenen). De oven op 175 graden? Klopt. De suikersiroop verhitten tot 120 graden? Oké! Ik liep naar de keuken, verwarmde de oven voor op 120 graden en was daarna heel verbaasd toen mijn pinda’s geen pindakaas werden.
In plaats van een gladde pindakaas had ik pindakruimels, want ze waren niet goed geroosterd. Hoe lang ik ze ook in de (geleende) keukenmachine liet vermalen en hoe hard ik ze ook probeerde te kneden tot iets samenhangends, de kruimelige massa bleef als zand door mijn vingers glippen. Ik mengde er een paar eetlepels Calvé pindakaas doorheen en dat leek te helpen. Met een beetje fantasie was het net de vulling van Reese’s – maar dan met stukjes.
De volgende uitdaging was het tempereren van de chocolade. Door chocolade eerst te verhitten en dan weer terug te brengen naar een lagere temperatuur kristalliseer je de cacaoboter in de chocolade. Daardoor krijgt de chocolade een mooie glans en slaat hij niet meer wit uit. Bovendien hardt de chocolade volledig uit en knapt hij als hij breekt. Dit heb ik één keer eerder geprobeerd (zonder suikerthermometer) en dat werkte boven verwachting goed – een toevalstreffer, blijkbaar, want dit was geen succesvolle poging.
Ach ja, volgende keer beter. Ik ga het zeker nog een keer proberen, want de smaak is goed. Mijn homemade Reese’s Peanut Butter Cups mogen er dan misschien wel iets anders uitzien dan het origineel (de meeste lijken net pindarotsjes), ze zijn minstens even lekker. Wil je het zelf ook eens proberen? Hieronder deel ik het recept. Zet dan wel de oven op de juiste temperatuur, dat scheelt.
Reese’s Peanut Butter Cups (recept)
Ingrediënten
- 350 gr. pinda’s
- 1 theelepel vanille-extract
- 5 gram zout
- 150 gr. suiker
- 15 ml. water
- 300 gram melkchocolade
Ook nodig: muffinbakvorm en muffinvormpjes
De vulling
- Rooster de pinda’s in een voorverwarmde oven op 175 graden in ongeveer 20-25 minuten tot ze goudbruin zijn.
- Maal de pinda’s in een keukenmachine tot een gladde pindakaas.
- Weeg ongeveer 250 gram pindakaas af. Verplaats het mengsel naar een staande mixer (of een losse mengkom, als je net zoals ik een handmixer hebt).
- Voeg het vanille-extract en zout toe en mix totdat de ingrediënten zijn opgenomen.
- Breng de suiker en het water aan de kook in een kleine sauspan en verhit tot 120 graden.
- Voeg de suikersiroop toe aan de pindakaas en mix tot het mengsel koel is.
- Rol de pindavulling op een bakplaat uit tot een plaat van ongeveer 0.5-1 cm. dik.
- Steek cirkels uit de plaat die iets kleiner zijn dan de bodem van de muffinvorm. Zet de vulling in de vriezer tot je hem weer nodig hebt.
Assemblage
- Knip de muffinvormpjes tot ze even groot zijn als de originele cups van Reese’s. (Die stap heb ik overgeslagen, zoals je kunt zien. Ik had het toen al opgegeven.)
- Tempereer de chocolade.
- Vul elk vormpje met gesmolten melkchocolade. Plaats de vormpjes in de muffinvorm en sla met de bakvorm een aantal keer op het aanrecht om het oppervlak glad te maken.
- Vul de vormpjes met de pindavulling. Druk de vulling iets in de chocolade.
- Bedek de vulling met gesmolten chocolade. Smeer de chocolade uit met een lepel (of gebruik een gasbrander, zoals Claire doet).
- Laat ze nog even staan tot de chocolade hard is geworden. Eet smakelijk!
2 gedachten over “Reese’s Peanut Butter Cups (+ recept)”