bloggen, Dungeons and Dragons

Juli: Dungeons and Dragons

Daar zaten we dan, mijn vriend, mijn zusje en ik. We hadden alle drie een character sheet voor onze neus: een A4’tje met een hoop cijfers en termen erop die we nog niet snapten. Eén set dobbelstenen en een zak chips. Dat is hoe het begon. Inmiddels zijn we ruim twee jaar, vijf campaigns, dertien sets dobbelstenen, veertien levels, talloze one-shots en ontelbaar veel zakken chips verder. Wat begon als ‘zullen we het gewoon eens proberen?’ is uitgegroeid tot een serieuze hobby: Dungeons and Dragons.

Hoewel Dungeons and Dragons steeds populairder wordt in Nederland, kleeft er nog steeds een stigma aan het spel. De meesten haken al af als ze het woord ‘rollenspel’ horen – iets wat in combinatie met ‘Dungeons’ inderdaad wat ongelukkige associaties oproept. Ook de stereotypen die bij D&D-spelers horen zijn hardnekkig: het zijn nerds, meestal mannen, die meer dan een beetje socially awkward zijn. Zoals in The Big Bang Theory, bijvoorbeeld, of de fantastische Britse sitcom The IT crowd. (Als je wilt huilen van het lachen moet je in ieder geval deze twee afleveringen kijken: The Work Outing en The Haunting of Bill Crouse. Graag gedaan.)

Maar wat ís het dan, Dungeons and Dragons? Een korte samenvatting: het is een coöperatief spel waarbij je met een kleine groep spelers onder leiding van een spelleider (de Dungeon Master, afgekort DM) een uniek, interactief avontuur beleeft. De DM schetst een wereld en een situatie; de spelers beschrijven de acties van hun personages. Of deze acties slagen is afhankelijk van de dobbelstenen in het spel. Je hoeft je dus niet in een harnas te hijsen of je gezicht te schminken. D&D speel je – in de meeste gevallen – gewoon aan de keukentafel. (Wil je meer weten? Voor een uitgebreidere uitleg kun je bijvoorbeeld dit, dit of dit artikel eens lezen. En kijk vooral het filmpje hieronder!)

Moss uit The IT-crowd geeft een korte uitleg over D&D.

De komende maand staat dus in het teken van mijn nerderigste hobby. Wat kun je verwachten?

Waarom Dungeons and Dragons geweldig is
Bijna twee jaar geleden speelde mijn spelersgroep (mijn vriend als DM, ikzelf en een bevriend stel – datzelfde stel van de brommer) ons eerste avontuur in Stormkaap, een fictieve stad op een fictief continent genaamd Darmandos. Inmiddels zijn we veertien levels verder: het langstlopende spel dat ik tot nu toe heb gespeeld. Wat maakt D&D zo’n fantastische hobby? Dat zoek ik voor jullie uit.

Mijn dobbelstenen
Dobbelstenen zijn een essentieel onderdeel van D&D en ongetwijfeld een van mijn favoriete elementen van het spel. Ik heb ze in alle soorten en maten: vierzijdig tot en met twintigzijdig, effen en multicolor, met glitters of glow in the dark. Mijn dertien sets polydice zijn een mooi begin van een verzameling en verdienen daarom een special op mijn blog.

Supernerd
Pas ontdekte ik de boekenblog Zon en Maan van Emmy van Ruijven. Niet alleen schrijft ze op haar blog over Young Adult-boeken en fantasy, ook heeft ze een aantal artikelen gewijd aan Dungeons and Dragons. Pas verscheen haar debuut Supernerd, waarin het spel een grote rol speelt. Zo leuk! Een fantasyboek van eigen bodem over D&D: dat moet ik natuurlijk lezen. Ik deed mee aan de winactie van Eline.Books (een andere boekenblog met voornamelijk recensies en strakke foto’s) en won Supernerd. Ik ben heel benieuwd naar het boek! Binnenkort kun je mijn recensie lezen.

Wees een DM
Ik heb me er een keer aan gewaagd: spelleider zijn. Als docent met theaterervaring zou ik dat toch fluitend en met twee vingers in m’n neus moeten kunnen, denk je misschien. Niets is minder waar: ik vond het doodeng – enger dan een klas met dertig pubers. Je moet een goed verhaal kunnen verzinnen, een gevarieerde sessie samenstellen met verschillende onderdelen (puzzels, gevechten, uitdagingen en ontmoetingen) en hopen dat je spelers niet jouw schattenzoektocht negeren en op pad gaan naar een dorp waarvan je de naam twee minuten geleden hebt geïmproviseerd.

Al die dingen maken het angstaanjagend om DM te zijn. Tegelijkertijd maakt die veelzijdigheid het ontzettend tof. Ik ga de uitdaging dus (nog een keer) aan: deze maand draaien we de rollen in onze spelersgroep om en word ik spelleider.

Meepraten over D&D? Laat hieronder een reactie achter en volg me de komende maand op mijn blog!

Getagd , , , , , , ,

Over Kirsten

Kirsten | Kers | docent | classica | scare actor | bookdragon | amateur-musicalactrice | schakelbrommerrijder | chocoladeliefhebber | Dungeons and Dragons-nerd | kattenmens | fan van lijstjes | controlfreak |
Bekijk alle berichten van Kirsten →

4 gedachten over “Juli: Dungeons and Dragons

  1. Dm spelen is prima te doen. Ik geef altijd als tip, plan niet te ver vooruit. Je spelers zullen altijd dingen die je niet verwacht en plannen overhoop gooien. Ik plan altijd een paar dingen wasr ze ongeveer naar toe gaam, maar ze beslissen uiteindelijk zelf. Mijn wereld is dan ook een open wereld, waar ze zelf hun invloed op uitoefenen. Ik zorg alleen voor de reacties op wat ze goed doen of niet goed doen.
    En je weet hoe mijn spelers ervan genieten als je zon en maan volgt 😜.

    Loop je ergens tegenaan kun je altijd contact leggen 😉

    1. Bedankt voor de tips! Het lijkt me ontzettend moeilijk om dat los te laten – ik houd heel erg van lijstjes en planningen, haha. (Controlfreak? Nee hoor.) Komende zaterdag DM ik mijn eerste sessie. Spannend! Ik heb besloten dat ik een kort avontuur van twee sessies doe, om mee te beginnen.

      En bedankt voor het aanbod! Ik zal er zeker aan denken als ik ergens niet uitkom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *