Bron. Een aflevering uit Parks and Recreation waarin Tom en Donna een ‘Treat Yo Self’-dag introduceren.
“Dat is wel een beetje hypocriet,” zei mijn vriend, toen hij de werktitel van deze blogpost las. November: selfcare, stond er. Ik mompelde geïrriteerd iets terug, want hij had natuurlijk gelijk. Selfcare is inderdaad niet my strongest suit. Het was dan ook een werktitel. Ik wist nog niet hoe ik het thema van deze maand precies moest noemen. Zelfhulp heeft zo’n serieuze connotatie, alsof ik hoognodig langs de GGZ moet en/of een praatgroepje moet beginnen om mijn chocoladeverslaving aan te pakken. Zelfontwikkeling, dan? Dat doet me denken aan functioneringsgesprekken, artikelen van carrièretijger.nl en de lerarenopleiding (maak je leerdoelen SMART!). Selfcare klinkt alsof ik van plan ben om een influencer te worden en binnenkort alleen nog maar kan praten in hashtags #loveyourself #motivation.
Ik kan niet kiezen, dus kies ik voor optie D: al het bovenstaande. De onderwerpen waarover ik wil schrijven hebben namelijk raakvlakken met zelfhulp, zelfontwikkeling en zelfzorg (al dan niet met hashtag).
Eindeloos interessante onderwerpen, vind ik!
Over zelfhulpboeken en het nut daarvan
Ik heb een haat-liefdeverhouding met zelfhulpboeken. Liefde, omdat ik het heerlijke boeken vind om te lezen. Vaak zijn zelfhulpboeken een dosis positieve energie, inspiratie en motivatie in papiervorm. Haat, omdat er behoorlijk wat aan te merken is op de zelfhulpcultuur. Hoewel ik inmiddels een behoorlijke stapel zelfhulpliteratuur heb verslonden, heb ik nog steeds geen antwoord gevonden op de hamvraag: werken zelfhulpboeken nou eigenlijk echt?
De prestatiemaatschappij
Een van mijn favoriete maatschappelijke onderwerpen (ja, die heb ik) is de prestatiemaatschappij. Dat is waarschijnlijk omdat ik daar zelf een product van ben. In deze – in onze – samenleving staat ambitie hoog in het vaandel. Niemand wordt door een baas of baan gedwongen om hard te werken, maar iedereen legt zichzelf regels en eisen op. Het resultaat van de prestatiemaatschappij is “een leger aan Duracellkonijntjes, barstend van de ambitie, de motivatie en de drive, maar zonder duidelijke richting,” in de woorden van De Correspondent.
Ik probeer heel hard niet een Duracellkonijntje te zijn, maar weet daar ook niet altijd aan te ontkomen. Mijn faalangst is de keerzijde van mijn perfectionisme: mijn ambitie, motivatie en drive om alles zo goed mogelijk te doen.
Kortom: tijd voor wat (zelf)reflectie: over persoonlijke groei, acceptatie en (de keerzijde van) selfcare.
Waarom motiverende quotes écht kunnen motiveren
Dit is er één in de categorie hashtags en influencers: motiverende quotes. Hebben die nou echt effect? Ja dus. Onderzoekers concludeerden dat inspirerende uitspraken (Try, fail, try, fail and repeat for success. #success) écht motiverend kunnen werken. Hoe dat werkt lees je in dit artikel.
4x inspirerende boeken
Uiteraard heb ik een lijstje met inspirerende zelfhulpboeken! Graag deel ik mijn aanraders. Een tipje van de sluier: The Happiness Project van Gretchen Rubin inspireerde me om mijn blog te beginnen.
1 gedachte over “November: zelfhulp, zelfontwikkeling en #selfcare”