bloggen

Oktober: Halloween

Ik hoef niemand te vertellen dat het herfst is – een blik naar buiten is voor iedereen genoeg om zelf tot die conclusie te komen. Toch ga ik het zeggen: het is herfst! Dat is het natuurlijk al een tijdje, maar nu is het oktober. De ultieme herfstmaand, wat mij betreft.

Ondanks de regen vind ik de oktobermaand heerlijk. Misschien zelfs dankzij de regen: niks is knusser dan het geluid van tikkende regen terwijl je binnen zit met dekentjes en kaarsjes en een kop warme chocolademelk. (Ik kreeg pas het dubieuze compliment van een collega: ‘Jij hebt echt een chocomelkhoofd.’ Uhm, dank je?) Ik vind de regen ook een stuk minder erg sinds ik er niet meer doorheen hoef te fietsen. Nog een groot voordeel van mijn brommer: mijn hoofd blijft droog door mijn helm, mijn bovenlichaam door mijn nieuwe, warme, waterdichte jas en mijn benen door mijn tien jaar oude regenbroek van de HEMA die nog verbazingwekkend goed blijkt te functioneren. (Hij is te kort, dat wel. Mijn schoenen doen na een flinke regenbui hun best op een goede zwembadimitatie, dus daar moet ik nog iets op verzinnen.)

Oktober is een fijne tussenmaand. Het is lekker fris buiten, maar nog niet écht koud. De dagen worden korter, maar het is nog niet donker als ik weer naar huis ga na mijn werk. Wel als ik ’s ochtends vertrek, trouwens. Ook dat heeft een voordeel! Het laserlampje dat ik voor de kat heb gekocht is nu heel goed te zien, dus tijdens het ontbijt raast Fela als een bezetene door de woonkamer terwijl ik mijn best doe om wakker te worden.

En dan hebben we Halloween. De een doet het af als commercieel gedoe, de ander koopt in de supermarkt alle pompoenen op. Zelf vind ik het één van de leukste dingen van oktober. Ik vind de oorsprong van Halloween, All Hallow’s Eve en Samhain, ontzettend interessant, maar ook ben ik fan van het feest in zijn huidige vorm. Sinds een jaar of vijf ga ik naar elke editie van de Fright Nights in Walibi. Zelf ben ik scare actor geweest in het spookhuis van familiepark Drievliet en bij Halloween Parades in Zoetermeer (zie de foto). Of ik nou zelf door een haunted house loop als bezoeker of juist mensen laat schrikken: ik vind het fantastisch.

De komende maand staat dan ook in het thema van… Halloween!

Eén portie angst, alstublieft

Telkens als ik in de rij sta voor een spookhuis, vraag ik me af waarom ik ook alweer zo graag naar binnen wilde. Ik houd niet van horrorfilms en vind het eigenlijk ook niet zo tof als mensen me laten schrikken. Toch ga ik vrijwillig Jefferson Manor binnen of The Villa. Sterker nog, ik betaal er zelfs voor. Waarom worden spooktochten met scare actors steeds populairder? Waarom zijn de Fright Nights elk jaar zo drukbezocht? Waarom zoeken we massaal naar ervaringen die ons bang maken? Dat ga ik uitzoeken.

Monsterkoekjes

Bij Halloween horen monsters, en bij monsters denk ik meteen aan Dungeons and Dragons. Ik heb eindelijk D&D cookie cutters gekocht en ga deze maand aan de slag met het decoreren van monsterkoekjes.

HEX

Veel lezers zullen het boek HEX van Thomas Olde Heuvelt kennen: een internationale bestseller waarvoor de film- en televisierechten inmiddels zijn verkocht. Wat waarschijnlijk niet iedereen weet is dat er ook een musical is gemaakt waarin de voorgeschiedenis van het boek wordt verteld. Daarin speelde ik mee. In dit artikel vertel ik over HEX: het verdwenen dorp en waarom het boek een ereplaats verdient op mijn boekenplank.

Bijgeloof in de oudheid: voorspellende vogels

In de oudheid geloofde men heilig in tekens van de goden. Vogelschouwers bestudeerden vluchtpatronen of interpreteerden het gedrag van heilige kippen. In dit artikel laat ik zien waarom waarzeggen niet hetzelfde is als toekomstvoorspelling en hoe het reclamebord van een Griekse waarzegger eruit heeft gezien.

Getagd , , , , , , ,

Over Kirsten

Kirsten | Kers | docent | classica | scare actor | bookdragon | amateur-musicalactrice | schakelbrommerrijder | chocoladeliefhebber | Dungeons and Dragons-nerd | kattenmens | fan van lijstjes | controlfreak |
Bekijk alle berichten van Kirsten →

1 gedachte over “Oktober: Halloween

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *