boeken, recensie

Blogtour: Kerst op het eiland Skye – Kirsty Ferry

Kerst op het eiland Skye van Kirsty Ferry is het tweede boek dat ik voor Dutch Venture Publishing recenseer op mijn blog. Geen New Adult deze keer (lees hier mijn recensie van Tegen elke prijs), maar een sfeervol kerstverhaal. Helaas voldeed het niet aan mijn (misschien te hoge) verwachtingen. Mijn eindoordeel: 2,5/5 sterren.

All you need is love: de kerstspecial

Kerst op het eiland Skye gaat over Zac en Ivy, personages die je misschien al kent uit Ferry’s Tempest Sisters-serie. Dit romantische kerstverhaal is daarop een aanvulling, maar kan zeker ook worden gelezen als standalone. Zac is een eilandbewoner in hart en nieren. Ivy heeft haar leven op Skye en haar baas Zac achtergelaten om in Glastonbury een eigen creatief bedrijfje op te zetten. Beide zijn ongelukkig met deze beslissing: het leven in Glastonbury is niet zoals Ivy had verwacht en Zac ontdekt dat het vertrek van Ivy een gat in zijn leven heeft geslagen dat hij niet kan opvullen… Zac vertrekt naar het vasteland om Ivy terug te halen voor Kerstmis. Zullen ze hun kerstdagen samen doorbrengen op Skye? (Het heeft een hoop weg van de kerstspecial van All you need is love, nu ik er zo over nadenk.)

Gebrek aan conflict

Conflict is wat een verhaal spannend maakt: een personage heeft een doel, maar weet dat in eerste instantie niet te bereiken omdat iets tegenwerkt. Dat ‘iets’ kan van alles zijn, variërend van een levende antagonist in de vorm van een typische bad guy tot een diepgegronde angst van het personage zelf.

In Kerst op het eiland Skye is dat ‘iets’ de onzekerheid van zowel Zac als Ivy: ze weten allebei al vanaf hoofdstuk één dat ze tot over hun oren verliefd zijn op elkaar, maar durven dat niet tegen elkaar te zeggen. Dat kan een goede basis zijn voor een verhaal. Het zou immers niet de eerste keer zijn dat twee geliefden elkaar pas in de armen vallen na een hele serie misverstanden en -communicaties. In dit geval werkt dat concept helaas niet. De motieven van de personages zijn daarvoor niet geloofwaardig genoeg en de obstakels tussen Zac en Ivy zijn niet voldoende uitgewerkt.

Het verhaal kabbelt wat voort en de personages maken weinig ontwikkeling door. Zac en Ivy eindigen in het laatste hoofdstuk met dezelfde gevoelens als waarmee ze in hoofdstuk één begonnen. Dat zorgt voor weinig spanning en een hoop frustratie (‘Argh, zeg nou gewoon dat je van hem/haar houdt!’).

Mystiek en sfeervol

Hoewel de plot zelf niet heel overtuigend is, is de kerstsfeer in het boek dat wel. Wat zou ik graag een keer in Glastonbury zijn tijdens de kerstdagen! Tijdens het lezen van het boek heb ik mijn kerstdekentje weer tevoorschijn gehaald en kaarsjes aangestoken. Met een kop warme chocolademelk erbij en de gordijnen dicht (de sneeuw beeld ik me dan gewoon even in) is de kerstsfeer compleet.

De viering van de winterzonnewende op de Tor is mystiek en magisch. Heilige vlammen, zondewendezegeningen en de Chalice Well: alles heeft een bijna mythisch laagje. Ook de pracht van het Schotse eiland Skye komt tot leven. Schotland zou ik graag nog eens bezoeken en Isle of Skye staat nu hoog op het lijstje.

Geen uitblinker

Misschien ben ik te kritisch. Ik kan me goed voorstellen dat dit romantische kerstverhaal veel mensen wel aanspreekt. Mij heeft het echter niet kunnen overtuigen. Hoewel Kerst op het eiland Skye geen uitblinker is, zorgt het toch voor een kerstgevoel.

Getagd , , , ,

Over Kirsten

Kirsten | Kers | docent | classica | scare actor | bookdragon | amateur-musicalactrice | schakelbrommerrijder | chocoladeliefhebber | Dungeons and Dragons-nerd | kattenmens | fan van lijstjes | controlfreak |
Bekijk alle berichten van Kirsten →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *