November 2007. Ik zat in de eerste klas van de middelbare school. Voor de les begon haalde een klasgenoot haar nieuwe aanwinst tevoorschijn. Het sluitstuk van de serie, net verschenen in het Nederlands: Harry Potter en de relieken van de dood. Ik was stikjaloers. Zoals velen met mij was ik betoverd door de boeken en films en kon ik niet wachten tot ik het laatste deel kon lezen. Een maand later was het zover: ik kreeg het boek van Sinterklaas. De goedheiligman was dat jaar erg goed op de hoogte van mijn wensen, want ik had hem daar herhaaldelijk aan herinnerd. (‘Pap, mam! Het is deze. Met de groene kaft.’)
Misschien komt het door Harry Potter, misschien is het deel van mijn DNA (nature or nurture, that is the question). Hoe het ook zij: fantasy is altijd mijn favoriete genre gebleven. Dat betekent echter niet dat ik me daartoe beperk. Hieronder vinden jullie een gevarieerde lijst met leestips: mijn all-time favourites in allerlei genres.
(Wil je weten wat ik nu lees? Dat vind je hier. Ook kun je daar zien welke boeken ik tot nu toe heb gelezen dit jaar.)
The Name of the Wind, Patrick Rothfuss (fantasy)
Ooit werd Kvothe Kingkiller genoemd, nu is hij waard van een herberg in een onbetekenend dorp. In dit fantasy-epos vertelt Kvothe over zijn leven: zijn jeugd als muzikant en bedelaar, zijn opleiding tot magiër en zijn zoektocht naar de duivelse Chandrian, die – jaren geleden – zijn ouders hebben vermoord en nu nog steeds een dreiging lijken te vormen. Wie is Kvothe, wat heeft hij meegemaakt en hoe is hij gekomen waar hij nu is?
Een absolute aanrader voor de fantasyliefhebber. Het verhaal van Kvothe is origineel, intrigerend en bovendien prachtig geschreven. Met een poëtische pen schetst Patrick Rothfuss een fantastische wereld en personages die – hoe heldhaftig ook – uiteindelijk ook gewoon mensen blijken te zijn. Een waar epos in (bijna) elke betekenis van het woord.
(Enige minpunt: het derde deel van de trilogie is na lang wachten nog steeds niet verschenen…)
The Rosie Project, Graeme Simsion (romantische komedie)
Don Tillman, docent genetica aan de universiteit, mist een vrouw in zijn leven. In sociale situaties is hij nogal onhandig, dus bedenkt hij een manier om niet te hoeven daten: hij stelt een vragenlijst op waarmee hij zijn partner zal selecteren. Dan komt Rosie in zijn leven. Zij voldoet aan geen enkel criterium op zijn vragenlijst en is in veel opzichten zijn tegenpool. Maar wellicht geldt het gezegde opposites attract ook voor Don en Rosie…
The Rosie Project is niet zomaar een liefdesverhaal. Het perspectief van Don, een man met het syndroom van Asperger, is verfrissend en levert een hele interessante kijk op de wereld op. Zijn verhaal is ontroerend, hartverwarmend, een beetje nerdy en ontzettend humoristisch geschreven. Een echte pageturner (die gelukkig nog twee vervolgen heeft!).
Het Victoriaanse huis, John Boyne (historische spookroman)
Na de dood van haar vader ontvlucht Eliza Caine de stad en neemt ze een baan aan als gouvernante op Gaudlin Hall. Al snel ontdekt ze dat haar voorgangster niet zonder reden halsoverkop is vertrokken. Het spookt in het huis en de geesten hebben het niet goed met haar voor…
John Boyne neemt je mee naar spookachtige taferelen in een 19e-eeuwse setting en dat verveelt geen moment. De mysterieuze gebeurtenissen volgen elkaar in een rap tempo op. Boyne zet een sympathieke hoofdpersoon neer: Eliza is een jonge vrouw met moderne opvattingen, een sterke persoonlijkheid die zich niet van haar doel laat afbrengen. Het verhaal is wat voorspelbaar, maar de pakkende schrijfstijl maakt dat meer dan goed.
Aanpakken, Sophie Kinsella (chicklit)
Samantha Sweeting maakt een fout waardoor haar carrière op het spel komt te staan. In paniek ontvlucht ze de stad en neemt per ongeluk een baan als huishoudster aan. Dat is een grote uitdaging. Ze is de beste in haar vak, maar heeft geen flauw idee hoe de wasmachine werkt. De knappe tuinman maakt het er bovendien niet makkelijker op…
Sophie Kinsella is de queen of chicklit en Aanpakken is mijn persoonlijke favoriet binnen dit genre. Samantha komt in bizarre situaties terecht, die Kinsella met een vlotte pen en een geweldige dosis humor weet te beschrijven. Deze chicklit is levendig, romantisch en vooral heel erg grappig. Een heerlijke feelgood.
The Lies of Locke Lamora, Scott Lynch (fantasy)
Locke Lamora is de leider van een van de vele dievengilden die Camorr rijk is. Met zijn messcherpe verstand en vlotte babbel weet hij zich uit elke onaangename situatie te redden – totdat hij betrokken raakt bij de bendeoorlog tussen het criminele meesterbrein van Camorr en zijn concurrent.
Het boek komt wat langzaam op gang, maar laat je daardoor niet ontmoedigen. Na de proloog komt Locke Lamora in actie: intelligent en charismatisch, gevat en overmoedig; een kleurrijk personage tegen de grimmige achtergrond van een criminele stad. (Voor de D&D’ers onder ons: een rogue mastermind.) The Lies of Locke Lamora is Ocean’s Eleven in een middeleeuwse, Venetiaanse setting met een vleugje magie. Het is fantastisch.
The Happiness Project, Gretchen Rubin (zelfhulpboek)
Toen ik bij de AKO was op station Amsterdam Sloterdijk (want hoe kun je overstaptijd beter overbruggen dan in boekenwinkels?), zag ik dit boek liggen. In eerste instantie trok het mijn aandacht door de vrolijke kaft. De inhoud bleek even interessant: Gretchen Rubin beschrijft hoe ze geprobeerd heeft om gelukkiger te worden door kleine veranderingen aan te brengen in haar dagelijks leven. Elke maand richt ze zich binnen een thema op een aantal praktische doelen. Na een jaar concludeert ze – niet heel verrassend – dat het inderdaad heeft gewerkt.
Rubin heeft een vlotte schrijfstijl die lekker wegleest. Haar persoonlijke ervaringen, waarover ze heel open schrijft, wisselt ze af met reflecties op geluk. Daarbij gebruikt ze fragmenten uit filosofische werken, biografieën, romans en wetenschappelijk onderzoek. Herkenbaar en inspirerend! Voor je het weet besluit je spontaan een blog te beginnen.
Ik ben heel benieuwd welke boeken je aandacht hebben getrokken. Welke boeken staan op jouw to be read? Voel je vrij om je eigen aanraders hier te delen!
4 gedachten over “Boekentips (mijn all time favourites)”