boeken, persoonlijk

Mijn eerste luisterboek is uit!

Ik ben hyperactief en doodsbenauwd. Loop stuiterend en nagelbijtend door het huis. Ik heb goed (en spannend) nieuws: mijn eerste luisterboek staat online!

In mei sprak ik mijn eerste luisterboek in voor Godijn Publishing en inmiddels, een paar maanden later, is het beschikbaar op Storytel en verkrijgbaar in een aantal webshops (waaronder bol.com, De Slegte en natuurlijk de webshop van Godijn Publishing zelf). Feestje!

Over het boek: Vergiskind

Het boek heet Vergiskind en is de debuutroman van Lammy Vriesinga. De auteur heeft als trainer binnen de ggz gewerkt en heeft de gebeurtenissen in de roman gebaseerd op haar ervaringen in de psychiatrische hulpverlening. Het boek gaat ‘over mensen die met tegenslagen kampen, mensen met weeffouten, schulden en onvervulde verlangens’. Hajo, bijvoorbeeld, die moppert over het olifantenpaadje tussen zijn tuin en het park. Wendall, de dakloze die af en toe in datzelfde park overnacht. En Marije, die op een dag tijdens haar hardlooprondje door het park een te vondeling gelegde baby ontdekt. Die gebeurtenis zet het leven van velen op zijn kop.

Over mijn innerlijke criticus

Ik vind het ontzettend tof. Ik bedoel maar, mijn naam staat gewoon onder een product op bol.com! Tegelijkertijd maakt het me ook een beetje zenuwachtig. Dat geldt denk ik voor elke creatieve uiting (en stemacteren valt daar wat mij betreft onder): het is kwetsbaar. Wat als mensen het niks vinden? Wat als het niet goed genoeg is? Wat als ik niet goed genoeg ben? (Last van faalangst? Beetje maar.)

Het is niet de eerste keer dat ik mezelf die vragen stel. Ook nadat ik het boek had ingesproken en de audiobestanden op weg waren naar de uitgeverij, was ik tegelijkertijd blij en nerveus. Wat zouden ze ervan vinden? Ik wist al dat het niet perfect is, want het is mijn eerste luisterboek. Ik heb nog een hoop te leren.

Een van die leerpuntjes is het omgaan met feedback, zo blijkt. Toen ik een mail kreeg waarin stond dat ik het boek wel snel had ingesproken en dat ze het dus iets moesten vertragen, nam ik dat erg persoonlijk op. ‘Je hebt gefaald!’ jammerde de (faal)angsthaas in mij theatraal en dramatisch. ‘Je kan beter stoppen,’ mopperde mijn innerlijke criticus. Gelukkig haalde Elly Godijn me over om dat niet te doen. De uitgeverij geeft aan iedereen feedback mee om met z’n allen steeds een stukje beter te worden, verzekerde ze me. En als we hadden gedacht dat je niet de gewenste kwaliteit levert, hadden we je geen nieuw boek aangeboden.

Ik besloot – een beetje beschaamd – om toch door te zetten. De volgende keer let ik beter op mijn spreektempo, want de feedback was natuurlijk helemaal terecht. Ik weet dat ik over het algemeen de neiging heb om snel te praten – ook voor de klas moet ik erop letten dat ik niet een halfuur aan lesstof in vijf minuten prop. Dat is wel een dingetje, hoor. Het zal altijd mijn valkuil blijven, denk ik. Ik moet onthouden dat niet iedereen TED Talks op YouTube op 1.25 of 1.5 keer de snelheid afspeelt en dat een luisterboek niet moet klinken als de game reviews van Zero Punctuation (zoals deze van Stardew Valley, het meest verslavende spel ooit) of die ene passage uit Eminems Rap God.

Over mijn volgende luisterboeken

Op naar het volgende project! De komende maanden staan er zelfs twee luisterboeken op het programma: Doodgewoon en Jagerskind van Carla Scheepstra. Beide vallen onder de noemer Young Adult (Dark) Fantasy, een genre dat ik graag lees. Ik ben heel benieuwd! Inmiddels heb ik beide drukversies ontvangen van de uitgever en binnenkort ga ik ze lezen.

Doodgewoon gaat over Destiel, een zeventienjarige jongen die volop van het leven geniet. Op een dag verandert echter alles, wanneer hij plotseling wel heel letterlijk in contact komt met de dood. Op een begraafplaats maakt hij kennis met een zombie – een ‘opgestane’ – genaamd Ramon. Er gaat een nieuwe nieuwe wereld open voor Destiel. Al snel leert hij een kant van zichzelf kennen die hij liever niet had ontmoet…

Jagerskind is een Godijntje, een novelle van ongeveer 15.000 woorden op zakformaat. In Jagerskind ontdekt Nienke dat haar ouders geheimen voor haar hebben en een dubieus dubbelleven leiden. Ze gaat op onderzoek uit en ontdekt een nieuwe wereld waarvan zij het bestaan niet wist. Een wereld waar de dood geen einde is, maar pas het begin…

Naast het inspreken zelf staat er nog een ander (DIY-)project op het programma dat te maken heeft met audio. Daarover later meer… I’ll keep you posted!

Getagd , ,

Over Kirsten

Kirsten | Kers | docent | classica | scare actor | bookdragon | amateur-musicalactrice | schakelbrommerrijder | chocoladeliefhebber | Dungeons and Dragons-nerd | kattenmens | fan van lijstjes | controlfreak |
Bekijk alle berichten van Kirsten →

3 gedachten over “Mijn eerste luisterboek is uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *