creatief / DIY, Dungeons and Dragons

DIY: kaarsen maken (ik maakte een dobbelsteenkaars!)

Tijd voor een verhaaltje! Er was eens een toen-25-jarige vrouw die Dungeons and Dragons speelde en hield van dobbelstenen. Ze had haar oog laten vallen op een D20 waarin je de zee kon zien: het leek net of de golven bewogen en met een beetje fantasie hoorde je de zeilen van het schip klapperen in de wind. De dobbelsteen stond te koop op de website Charm Section. De vrouw had op dat moment natuurlijk onderzoek moeten doen naar de betrouwbaarheid van deze webwinkel, maar helaas! Ze was goedgelovig, of, zoals een theatervriend van haar het eens beschreef: teringnaïef. De desbetreffende dobbelsteen, eigendom van teatoucan, van wie Charm Section schaamteloos foto’s had gekopieerd, kwam nooit aan. (Het verhaal tot hier heb ik al eerder gedeeld in deze post.)

Tijd voor een vervolg. Maanden later en na talloze mails ontving ik een gigant van een dobbelsteen! Tot voor kort was hij een herinnering aan mijn naïviteit en een symbool voor een goed verhaal. Inmiddels heeft hij een derde functie gekregen: een master-object voor een mal!

Links: de dobbelsteen van teatoucan. Rechts: de gigantische dobbelsteen die ik kreeg.

Nóg een nieuwe hobby. Oeps.

Een mal om kaarsen in te gieten, welteverstaan.

Het is niet alsof ik nog niet genoeg (nieuwe) hobby’s heb. Ik ben met twee borduurprojecten bezig, heb stoffen liggen voor een Ariel-kostuum (bucketlistdingetje: een Disney-cosplay) en wil nog een stuk of tien nieuwe recepten uitproberen. Toch wilde ik voor dit experiment graag tijd maken. In regenachtige, donkere herfstmaanden vind ik het heerlijk om ’s avonds kaarsen aan te steken. En wat is er nou leuker dan die kaarsen zelf maken? Van het kiezen van de kleur en geur tot aan het versieren van het potje: het resultaat wordt uniek en helemaal zoals je het zelf wilt. Ik maakte een kleine kaars in een potje met een gedroogde bloem uit eigen tuin; een herfstige kaars met glitters die ruikt naar pompoen en met mijn zusje maakte ik een pompoenvormige kaars die meer lijkt op een geschilde mandarijn dan op een Halloweenvrucht.

Het is zo makkelijk! Ik kocht deze starterset van Daffie’s DIY om mee te beginnen, maar je kunt ook zelf losse wax kopen. Het enige wat je verder nodig hebt is een lont, iets om de wax (au bain marie) in op te warmen en iets om de wax in uit te gieten (een potje of een mal). Oh, en een dosis geduld: het duurt even voor de wax gesmolten is en het duurt langer voordat die weer is gestold.

Mijn D20-kaars

D&D is een onuitputtelijke inspiratiebron voor heel veel verschillende hobby’s. Zo ook voor deze! Met het restje siliconen van mijn chocoladedobbelstenenproject maakte ik een mal van mijn scamdobbelsteen. Note to self: doe dat de volgende keer niet in de maatbeker. Een bestelling bij bol.com later (er moest een nieuwe maatbeker komen, want de oude heeft het niet overleefd) had ik een werkende mal. Tijd om te gieten! Note to self: vergeet niet het lontje te plaatsen voordat je de kaars giet. Achteraf een gat boren om de lont daar doorheen te steken is een stuk ingewikkelder. Een kleine reparatie later (de twee helften van de kaars moesten weer aan elkaar worden gelijmd) had ik een werkende kaars.

Ik ben zo blij met het resultaat! De cijfers duidelijk zichtbaar en geven een heel tof effect als de kaars brandt en hij brandt bovendien heel mooi op. Het is een hele sfeervolle toevoeging aan een D&D-tafel! (Al moet ik zeggen dat ik hem daar zelf nog niet eens voor heb gebruikt.) Het leukste? Ik kan er meer maken! Hear me out: voor elke class een kaars met een eigen kleur, geur en versieringen. Hoe episch is dat? Dit idee onthoud ik voor als ik ooit nog eens een webshop begin, als ik later groot ben.

Ondertussen experimenteer ik verder met dit nieuwe ambacht. Lichten uit, kaarsen aan! Laat die wintermaanden maar komen.

Getagd , , , , ,

Over Kirsten

Kirsten | Kers | docent | classica | scare actor | bookdragon | amateur-musicalactrice | schakelbrommerrijder | chocoladeliefhebber | Dungeons and Dragons-nerd | kattenmens | fan van lijstjes | controlfreak |
Bekijk alle berichten van Kirsten →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *