creatief / DIY, Dungeons and Dragons

Dungeons and Dragons en creativiteit (of: waarom D&D een onuitputtelijke inspiratiebron is)

In theorie zou je Dungeons and Dragons kunnen spelen met een gratis PDF van de belangrijkste regels en een character sheet. Download een app om dobbelstenen te rollen en je bent klaar.

In praktijk loopt dat vaak iets uit de hand. Dungeons and Dragons is niet alleen een spel, maar ook een onuitputtelijke bron van creatieve inspiratie. Mini’s verven, dobbelstenen gieten en bijbehorende buidels haken, d20’s omtoveren tot sieraden: je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt gedaan.

Ook voor mijn vriend, mijzelf en de rest van onze party is Dungeons and Dragons meer dan een spel. Het resultaat van onze obsessie? Een boek, muziek en chocoladedobbelstenen. Onder andere.

1. Boek: Darmandos (Verloren Culturen & De Wapenrusting van Hogar)

Darmandos is de naam van de campaign, vernoemd naar het continent waarin de campaign zich afspeelt. De eerste 54 sessies, level één tot en met twaalf, gaan over de verhaallijnen Verloren Culturen en De Wapenrusting van Hogar.

In augustus 2018 speelden mijn vriend en ik samen met een bevriend stel onze eerste sessie van de campaign die zou uitgroeien tot de grootste en meest epische campaign die ik ooit heb gespeeld.

Al sinds sessie één houden we een logboek bij. Inmiddels – de campaign loopt nog steeds – zijn we twee jaar, achttien levels, vierentachtig sessies en 84.791 woorden verder. Het plan was om na afloop van de campaign onze sessieverslagen te bundelen en te laten drukken in boekvorm. Inmiddels is het logboek zo groot geworden dat we het in tweeën hebben gedeeld.

Tja, dan kunnen we het eerste deel net zo goed alvast laten drukken… Gisteren werden de boeken bezorgd en stond ik als een idioot op en neer te springen bij de brievenbus. Het is zó gaaf om een herinnering aan al die mooie avonden in boekvorm te hebben! Een écht boek! (Ik hype nog even verder.)

2. Wereldkaarten

Mijn vriend stopt als DM ongelofelijk veel tijd in D&D. Hij schrijft fantastische verhaallijnen en verzint epische encounters, maar brengt ook de wereld tot leven met zijn kaarten. Hierboven zie je Kyma, een tropisch eiland op het continent Darmandos. Onze avonturiers zijn op dit moment op zoek naar een tombe in de jungle. Helaas wemelt het er van de mindflayers, die dezelfde tombe willen opsporen…

Het Oriongebergte (hieronder) is een regio op het vasteland van Darmandos. We hebben er een draak verslagen, een lich gedood en Slot Bloeddorst heroverd uit de handen van een koning der Orks. (Je moet toch wat in je vrije tijd.)

3. Muziek

Aan het begin van het jaar schreef ik over onze oudejaarssessie, één van de heftigste D&D-avonden tot nu toe. Ik had niet verwacht dat ik zo van slag zou zijn door een gebeurtenis in een spel. Wat ik ook niet had verwacht, is dat de sessie de inspiratie zou vormen voor mijn eerste zelfgeschreven lied! (Je kunt het hier lezen en/of luisteren.) Het was alsof er een muze op mijn schouder zat die me de woorden en de melodie influisterde. Bardic inspiration!

Mijn lied is niet de enige muzikale uiting die D&D teweeg heeft gebracht. Mijn vriend componeerde en produceerde een instrumentale track die regelmatig aan staat tijdens combat. (Wil je even stuiteren? Luister hem hieronder!)

4. Dice Jail

Ik heb inmiddels een kleine verzameling dobbelstenen, maar dat is nog niks vergeleken met de collectie van Laura Bailey uit de cast van Critical Role. Behalve een hoop dice heeft Laura ook regels over het gebruik ervan: niemand anders dan zij mag ze aanraken en je mag ze niet beledigen (anders doen ze het niet). Als dobbelstenen slecht rollen, moeten ze voor straf in de dice jail.

Ook in onze groep heerst het nodige dobbelstenenbijgeloof. Voor de verjaardag van iemand uit onze party maakten mijn vriend en ik daarom een dice jail. We gingen aan de slag met MDF, muurverf, hout en satéprikkers en voilà! Een gevangenis voor dobbelstenen.

5. Chocoladedobbelstenen

Ik schreef er al uitgebreid over in dit artikel. De chocoladedobbelstenen waren een doorslaand succes!

6. 3D-modelleren

Een paar maanden geleden is mijn vriend begonnen met 3D-modelleren, gewoon omdat het kan. Zijn inspiratiebron? Dungeons and Dragnons! Hieronder zie je een aantal scènes uit onze campaign.

Storm op de Prospero, het schip van onze avonturiers.
De dwergentombe van de koninklijke familie in Hoogmeer.
De werkplek van tovenaar Aramil. Fun fact: de kaart rechts aan de muur (niet heel goed te zien op deze afbeelding) is de kaart van het continent Darmandos, getekend door de DM himself.
Getagd , , , , , , , ,

Over Kirsten

Kirsten | Kers | docent | classica | scare actor | bookdragon | amateur-musicalactrice | schakelbrommerrijder | chocoladeliefhebber | Dungeons and Dragons-nerd | kattenmens | fan van lijstjes | controlfreak |
Bekijk alle berichten van Kirsten →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *