creatief / DIY, persoonlijk

Een zomer vol eerste keren

Onze moestuin en een stukje tuin met wilde bloemen voor de bijen. Wat een verschil met vorig jaar!

Na mijn blogs over overspannenheid en burn-outperikelen vond ik het tijd voor een luchtiger bericht! De vakantie is al even voorbij en de zomer is of loopt – afhankelijk van wie je het vraagt – ten einde. Binnenkort ruil ik mijn aardbei-banaan-mango-smoothies definitief in voor warme chocolademelk met slagroom. (Full disclosure: ik heb een paar weken geleden al een pumpkin spice latte gemaakt en mijn eerste zakje truffelkruidnoten kocht ik in augustus.) Ik neem jullie mee naar terug naar het begin van de zomer, een paar maanden terug: een zomer vol eerste keren.

Disney musical singalong

Ik word enthousiast van musicals. Ik word enthousiast van singalongs en karaoke. Tel die twee bij elkaar op en count me in. Als je daar ook nog eens Disney aan toevoegt, kun je mijn dag echt niet veel beter meer maken. Toen er een oproep kwam voor precies die combinatie, gaf ik me dus op om een paar nummers te zingen. Het was de eerste keer dat ik meedeed aan een singalong, de eerste keer dat ik als solist op het Buytenparkpodium stond én de eerste keer dat ik met Mees een duet heb gezongen voor publiek. Alleen daarom al was het een bijzondere ervaring. Het werd nog veel bijzonderder toen de regen het openluchttheater veranderde in een moeras. De swim-along, doopte Mees de avond. Als een echte Disneyprinses liet ik het los: the cold never bothered me anyway.

Figureren

De vakantie was net begonnen toen er op Facebook een oproep verscheen: figuranten gezocht. Figureren stond al een tijdje op mijn bucketlist. Nu had ik tijd (en steeds meer energie), dus stuurde ik een appje om me aan te melden. Vijf dagen later stond ik al op de set. Ik mag nog niks over de opdracht vertellen, dus jullie krijgen alleen deze sneakpeek:

Wat ik wel kan vertellen: dit was zo tof om mee te maken! Ik heb leuke mensen ontmoet met wie ik heb geregenwormd tijdens het lange wachten; gezien hoe een straat in een stadscentrum omgetoverd werd tot filmset; honderd keer heen en weer gelopen en op de terugweg in de auto de zon zien opkomen (de nachtshoot liep uit tot 04.00 uur). De laatste anderhalf uur waren afzien, want ik was moe en alles deed zeer. Maar het was de ervaring dubbel en dwars waard!

Oogst

Wat een gigantisch succes was dit! We begonnen het kalenderjaar met een handjevol planten die de winter hadden overleefd en eindigden met moestuinbakken, potten en een border vol tomaten, bonen, gigantische bieten, chernobylwortels, 17 kilo aardappels, 6 kroppen sla, 10 aardbeien, 3 blauwe bessen en een minitrosje druiven. En allemaal even lekker! Dit was mijn eerste keer moestuinieren, maar zeker niet mijn laatste.

Lekkage

In de categorie ‘minder leuke dingen’: In een decadente bui douchte ik twintig minuten in plaats van vijf (want: badkamerconcert) om er vervolgens achter te komen dat Mees in de woonkamer beneden natgeregend werd door water uit het plafond. Lekdetectie, gat in het plafond, verzekeringsformulieren, de hele rambam. Een maand later is er nog steeds geen oorzaak gevonden en staart het gat ons dagelijks spottend aan. Van vrienden kregen we een grote ballon om ervoor te hangen. Probleem opgelost! Always look on the bright side of life.

Mijn eerste korset

Zelf korsetten kunnen maken was één van mijn toekomstdromen toen ik mijn naaimachine kocht. Ergens halverwege juli, op de zoveelste regenachtige dag, besloot ik niet te wachten tot de cursus die ik in november ga doen. Met dit naaipatroon en de bijbehorende instructievideo maakte ik mijn eerste korset. (Hoewel ik het eigenlijk een bodice moet noemen, geloof ik. Ik zit nog niet zo goed in de terminologie.) De details zijn wat wonky hier en daar en ik heb wat pleisters moeten plakken om foutjes te repareren. (Ik wist niet hoe je biaisband moet naaien, dus dat is een beetje misgegaan. Ergens halverwege ontdekte ik de juiste methode. Leermomentje. Maar hé, een half jaar geleden wist ik nog niet eens wat biaisband was. Progress!) Desondanks ben ik megatrots op mijn eerste korset/bodice! Ik heb hem gedragen op Castlefest, over een zelfgemaakte jurk. De eerste keer naar een fantasyfestival in een zelfgemaakt kostuum: check!

De hamvraag: ben ik wel echt ergens geweest als ik niet etend op de foto sta?

Baldur’s Gate III

Mees en ik keken al sinds een jaar of drie reikhalzend uit naar de verschijning van Baldur’s Gate III. Een combinatie van Dungeons and Dragons (mijn favoriete tabletop) en Divinity: Original Sin II (mijn favoriete co-op game): hype! In augustus was het eindelijk zover. Een maand en ongeveer 30 uur gamen later ben ik nog enthousiaster dan toen ik de eerste trailer zag. Characters met interessante backstories (en de nodige mysteries, uiteraard), het turn-based combatsysteem van D&D in een digitale vorm, een grote open wereld waarin de keuzes die je als speler maakt niet alleen effect hebben, maar zelfs grote gevolgen: dit spel is fantastisch. Zeker een aanrader als je van D&D houdt en graag avonturiert terwijl je lekker met een dekentje op de bank zit. Ik ben heel benieuwd wat onze party nog allemaal te wachten staat!

Nog een aanrader: het nummer Down by the river uit het spel. Het is het zeker waard om deze cover van Hildegard von Blingin’ te luisteren.

Borduren

Borduren is niet ouderwets! Ik geef toe dat het tot voor kort wel het eerste woord is dat in me opkwam als ik eraan dacht, maar inmiddels weet ik beter. Ik ontdekte de Etsy-shop Foxgloveandholly, zag deze hangers en besloot dat ik die ook wilde leren maken. En hoe cool zou het zijn om mijn zelfgemaakte kleding te decoreren met mooie bloemen? Het is work in progress, deze hobby. Kruissteken kan ik inmiddels (zie mijn boekenlegger-in-wording), nu ga ik me wagen aan vrij borduren. Waar naaien nog best een actieve hobby is die af en toe een hoop denkwerk vereist, is borduren lekker low key. Gewoon op de bank, of hangend op bed. Nog een oma-activiteit op mijn lijstje met geraniumhobby’s! (Zeg ik met trots! Nogmaals: lang leve burgerlijkheid!)

Een herfst vol eerste keren?

Nu de zomervakantie voorbij is en ik weer (halve dagen) werk, komen veel van mijn hobby’s op een lager pitje te staan. De komende maanden staan vooral in het teken van Doornroosje, waar ik nu twee keer per week voor repeteer (koop hier je kaartjes, want het wordt heel tof!). Misschien draai ik in de herfstvakantie nog een dagje mee met de Spooky Days in Walibi. Als ik een keer tijd en energie over heb, ga ik achter de naaimachine zitten of pak ik mijn borduurwerk erbij. Een herfst vol eerste keren? Ongetwijfeld, want zo ben ik, heb ik de afgelopen jaren ontdekt: nieuwsgierig en impulsiever dan ik dacht. Maar ik moet zeggen dat ‘een herfst waarin ik rustig doorwerk aan alle hobby’s en projecten die ik ben begonnen’ ook wel lekker klinkt. Mijn doel wordt ‘een herfst in balans’, denk ik. Maar dan wel één met chocolademelk met slagroom, pumpkin spice lattes en truffelkruidnoten.

Getagd , , , , , , , , , , ,

Over Kirsten

Kirsten | Kers | docent | classica | scare actor | bookdragon | amateur-musicalactrice | schakelbrommerrijder | chocoladeliefhebber | Dungeons and Dragons-nerd | kattenmens | fan van lijstjes | controlfreak |
Bekijk alle berichten van Kirsten →

1 gedachte over “Een zomer vol eerste keren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *