Mijn 12 geboden

Eén van de onderdelen van The Happiness Project is het maken van commandments: geboden. Geen specifieke voornemens of doelen, maar algemene leefregels. Dit zijn die van mij:

1. Wees Kirsten.
Wat leuk is voor anderen, is dat niet per se voor mij – en andersom. ‘Wees Kirsten’ betekent dat ik doe waar ík gelukkig van word: Dungeons and Dragons, eindeloos lezen, gekostumeerd naar een fantasyfestival. Het betekent ook dat ik andere dingen laat gaan die niet bij me passen. Ik kan kiezen wat ik doe, maar niet wat ik wíl doen.

2. Deel.
Deel je zak chips. Geef iemand een cadeautje. Leen je pennen uit, je kleding en je favoriete boek. Ook niet-materiële zaken wil ik vaker delen. Ik wil mijn gedachten en gevoelens uiten, want ik heb de neiging om die bij mezelf te houden. Dat geldt ook voor mijn enthousiasme: mijn collega’s zal ik niet zo snel opzadelen met een verhaal over mijn vele projecten, want daar zitten ze vast niet op te wachten. En wat nou als anderen mijn enthousiasme niet delen, of er zelfs op neerkijken? Het is een kwestie van kwetsbaarheid, en kwetsbaarheid is eng. Toch ga ik proberen om meer te delen, want delen – dus kwetsbaarheid – is dan wel eng, het is ook een onmisbaar ingrediënt van goede relaties.

3. Je bent er al.
‘Het komt wel goed,’ zeg ik tegen mezelf als ik me weer eens ergens druk over maak. ‘Je komt er wel.’ Tot ik me een keer realiseerde: het ís al goed. Het leven is goed. Ik heb een eigen huis met een geweldige vriend en een monster van een kat. Een leuke baan, honderd hobby’s en goede vrienden. Ik ben er al.

4. Het hoeft niet allemaal en het hoeft niet allemaal nu.
Ik wil lezen en schrijven (verhalen, blogposts én in mijn dagboek). Dansen, zingen en acteren (het liefst in vijf musicalproducties tegelijk). D&D’en en gamen. Bakken en kookvideo’s kijken. Op de bank hangen met mijn kat. Eten met vrienden. Op avontuur met de brommer. En het liefst wil ik dat allemaal tegelijk.

Ik stort mezelf in twee (of drie) toneel-, dans- en/of musicalprojecten (want ik hartje theater), maar vergeet dan even dat ik ook nog gewoon een baan heb. Veel van mijn hobby’s hebben deadlines. En als een echte Obliger voel ik soms een enorme druk om te voldoen aan verwachtingen ‘van anderen’ die ik – ironisch genoeg – mezelf heb opgelegd

Meer dan eens moet ik mezelf eraan herinneren: het hoeft niet allemaal. Het hoeft niet nú.

5. Heb aandacht.
Ik ben een denker. Het is altijd druk in mijn hoofd. Soms met goede dingen – als ik een nieuw verhaal aan het uitwerken ben of een Happiness Project – en vaak met liedjes. Soms met angst, vaak over iets in de (nabije) toekomst, vaak over de vraag of ik iets wel af krijg en of dat dan wel goed genoeg is. Ik wil leven in het nú, wat vaker in de wereld en wat minder in mijn hoofd.

6. Dans en zing.
Dance through life. Doe gek. Speel. Hakuna Matata. Geen zorgen.

7. Stel het probleem vast.
Ik ben een optimist, maar ook optimisten kunnen chagrijnig zijn. Sterker nog, ik ben er best goed in. Als ik chagrijnig ben, vind ik dat ik het recht heb om chagrijnig te zijn. Het laatste waar iemand dan mee aan moet komen is een dosis positiviteit. Hallo, mág ik even chagrijnig zijn?

In plaats van zwelgen in mijn chagrijnigheid kan ik beter vaststellen wat nou eigenlijk het probleem is en daar iets aan doen. (Ook van toepassing op andere gemoedstoestanden en/of situaties.)

8. Alles is liefde.
Cultiveer respect en empathie. Give proofs of love.

9. Doe iets dagelijks.
‘What you do every day matters more than what you do once in a while,’ is één van Gretchen Rubins Secrets of Adulthood. We zijn gelukkiger als we elke dag opnieuw keuzes maken die overeenkomen met onze waarden. Ik kan helaas niet álles dagelijks doen (zie punt 4 op deze lijst), maar ik kan wel een paar dingen toevoegen aan mijn dagelijkse routine. Flossen. Stretchen. Bovendien: door elke dag een stukje te schrijven of zangoefeningen te doen, krijg ik misschien eindelijk dat verhaal af of leer ik dat ene nummer zingen.

10. Don’t let the perfect be the enemy of the good.
Eén woord: perfectionisme. Het is een monster.

11. Als je er niet (onder)uit komt, duik erin.
Huishoudelijk werk of nakijkwerk: sommige saaie dingen moeten nou eenmaal worden gedaan. Kom je er niet onderuit? Duik erin. Vouw de was zo netjes mogelijk. Verbreek je zo-snel-mogelijk-stofzuigen-record. Luister ondertussen een podcast of zing mee met Hamilton. Plak stickers tijdens het nakijken. Doe het vol overgave.

12. Wees even mild voor jezelf als voor je vrienden.
Af en toe ben ik veel te hard tegenover mezelf. Als anderen ergens mee worstelen, ben ik begripvol, maar mijn eigen zwaktes mogen er niet zijn. Tijd om naar mezelf te kijken met de milde blik waarmee ik anderen bezie.