persoonlijk

EFT: tikken voor innerlijke rust

Een paar maanden geleden schreef ik enthousiast over Morning Magic van Marieke Frankema, een ochtendrituelenprogramma om je dag positief en vol energie te beginnen. Een aanrader! (Proberen? Voor één euro heb je een proefabonnement voor acht dagen.)

Na mijn gratis proefabonnement van vijf dagen probeerde ik een eigen ochtendritueel samen te stellen, gebaseerd op Morning Magic. Toen ik werkte vanuit huis ging dat best goed. Mijn eerste lessen begonnen om negen uur – genoeg tijd om daarvoor wat yogahoudingen te oefenen, mijn to-do-lijst te maken en te schrijven in mijn dagboek.

Oude gewoonten

Nu ik om half acht de deur uit moet, ben ik teruggevallen in mijn oude routine: ik word gewekt door de zoetgevooisde tonen van Samsungs Morning Flower; aai mijn luid spinnende kat, die mijn benen, armen en hoofd ‘kopjes’ (lees: kopstoten) geeft; voer een acrobatische oefening uit om mijn brommer uit te berging te krijgen en rijd door de polder terwijl ik zwaai naar de lammetjes in de wei.

Het schrijven heb ik erin gehouden, dat wel. Na of tijdens het ontbijt en voordat ik onder de douche spring, typ ik een stuk in mijn digitale dagboek. Het is een fijn ritueel om de dag mee te beginnen.

EFT

Een onderdeel van Morning Magic – naast bewegen, journalen, mediteren en plannen – is mindset. In elke aflevering van Morning Magic neemt dat een andere vorm aan. Er komen oefeningen uit de cognitieve gedragstherapie voorbij, bijvoorbeeld. Eén van de methoden die aan bod komen is EFT. Dat staat voor Emotional Freedom Technique en is, zoals de naam al suggereert, een manier om negatieve emoties en beperkende gedachten los te laten. Dat doe je door te tikken op bepaalde punten op je lichaam. Ondertussen spreek je affirmaties uit.

Meridianen en drukpunten

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde stroomt je levensenergie door verschillende banen, meridianen, door je lijf. Op die meridianen liggen bepaalde drukpunten. Dat zijn dezelfde drukpunten die in de acupunctuur worden gebruikt om naalden in te steken. Geen zorgen, bij EFT gebruik je geen naalden. In plaats daarvan oefen je druk uit op de punten door erop te tikken.

Het eerste drukpunt dat wordt gebruikt, is het ‘Karate Chop point’, de zijkant van de hand. Daarmee neem je de weerstand tegen de negatieve gedachten en gevoelens weg. De andere acht punten bevinden zich op je gezicht en romp: het binnenste punt van je wenkbrauw, naast je oog aan de buitenkant, midden onder je oog, onder je neus, tussen onderlip en kin, op je sleutelbeen, ongeveer een handbreedte onder je oksel, en ten slotte op de kruin.

Eerst tik je een aantal rondes achtereenvolgens op deze punten terwijl je benoemt wat je dwars zit. Hoe voel je je? Waar heb je last van? Vervolgens bouw je dit uit. Voel wat er bovenkomt – associaties en ervaringen uit het verleden – en probeer die gevoelens in woorden te vatten. Daarna spreek je in een aantal rondes uit wat je in plaats van die negatieve emoties zou willen ervaren.

Bron

Die hoge lat

Ik worstel nog regelmatig met mijn perfectionisme / faalangst. Dat leek me een goede test case voor een sessie EFT. Hoewel ik niet goed wist (en weet) wat ik moest vinden van de theorieën rondom meridianen en drukpunten (iets te zweverig, maar wel interessant, is mijn conclusie tot nu toe), was ik nieuwsgierig genoeg om het te proberen.

Ik was zenuwachtig van tevoren, maar al snel bleek dat dat nergens voor nodig was. Marieke is een ontzettend open, lief en positief mens. Na een korte uitleg over EFT gingen we aan de slag met mijn casus: ik voel me vaak onrustig en gespannen, omdat ik bang ben dat ik niet kan voldoen aan de lat die ik zo hoog heb gelegd voor mezelf. Hoe wil ik me voelen? Ontspannen en alle synoniemen daarvan.

De wasmachine van de ziel

Als ik het zo opschrijf, klinkt het eigenlijk een beetje gek: ik zat in de vocal booth (lekker rustig) op mijn gezicht te tikken terwijl ik mijn angsten benoemde en mijn wensen uitsprak. Maar wat misschien wel nog gekker is: het werkte echt! Het was eerst vooral confronterend. Dat ik last heb van mijn perfectionisme / faalangst weet ik inmiddels wel, maar het kennen van je beperkingen en het hardop uitspreken daarvan zijn twee verschillende dingen. We gingen samen op zoek naar de uitspraken die me raakten. ‘Ik wil dit loslaten, zodat ik écht mezelf kan zijn’, is er een. En deze: ‘Mijn best doen staat niet meer op een lijn met stress, angst en nervositeit’. Uiteraard maakte dat me emotioneel. Dat was helemaal oké. Tranen zijn de wasmachine van de ziel, aldus Marieke. En inderdaad: ik voelde me daarna een stuk beter.

Tikken voor innerlijke rust

Het zou mooi zijn als ik nu ineens van al mijn problemen af was. Dat is natuurlijk niet zo. Met één sessie EFT kun je niet een jarenlange opeenstapeling van gewoonten en gedachten teniet doen. Bovendien is het geen vervanging voor therapie: als mijn perfectionisme / faalangst zodanig opspeelt dat het me in mijn dagelijks leven hindert, moet ik eerst maar eens naar een psycholoog (nu vervult mijn vriend die rol). Toch vind ik EFT heel interessant. Of het nou die drukpunten en meridianen zijn geweest, de ware (en confronterende) woorden of de positieve energie van Marieke, of de combinatie daarvan: het tikken voor innerlijke rust heeft gewerkt! Een geslaagd experiment.

Getagd , , , ,

Over Kirsten

Kirsten | Kers | docent | classica | scare actor | bookdragon | amateur-musicalactrice | schakelbrommerrijder | chocoladeliefhebber | Dungeons and Dragons-nerd | kattenmens | fan van lijstjes | controlfreak |
Bekijk alle berichten van Kirsten →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *