lijstjes, persoonlijk

Goede voornemens en doelen: 22 dingen in 2022

Bron.

Gelukkig nieuwjaar! Volgens de ongeschreven regel is Driekoningen (gisteren dus) de laatste dag waarop je je gelukswensen voor het nieuwe jaar mag overbrengen, maar ik vind dat het vandaag ook nog kan. Bij dezen dus: lieve lezers, ik wens jullie veel geluk, gezondheid en liefde in 2022!

Bij een nieuw jaar hoort natuurlijk ook een terugblik en een lijstje met goede voornemens. Tijd voor een aantal hoogtepunten! (De dieptepunten waren er natuurlijk ook, maar die laat ik lekker achterwege.)

2021 is het jaar waarin…

 • Mees en ik ons houten jubileum vergaten (we waren in april vijf jaar samen)
 • we voor de laatste keer kerst en oud & nieuw vierden in ons appartement…
 • … omdat we een huis hebben gekocht met een tuin en een garage! (HYPE!)
 • we op de brommer naar Texel reden (in de regen…)
 • we onze eerste eigen auto hadden (en na een paar maanden niet meer…)
 • we twee fantastische D&D-campaigns hebben afgerond (en een even zo epische zijn begonnen)
 • ik de eerste verjaardag van mijn blog vierde
 • ik begon met zanglessen…
 • … en motorrijlessen
 • ik sportte (ja, echt!)
 • ik docent LC werd
 • ik voor het eerst een examenklas begeleidde naar hun eindexamen en speechte op de diploma-uitreiking
 • ik met Mylène vakantie vierde in Egmond aan Zee
 • ik een geweldige rol speelde tijdens de Halloween Spooky Days
 • ik samen met Mees en Marloes ben aangenomen voor onze droomrollen in Een Midzomernachtsdroom
 • ik ontzettend heb genoten van Oberon, Elfia, Historisch Zoetermeer en het 4×4-festival

Mijn doelen en goede voornemens: 22 dingen in 2022

 1. Organiseer een housewarming.
  We gaan verhuizen! Al over twee maanden ruilen we ons appartement in voor een huis met een tuin en garage. Daar hoort natuurlijk een housewarming bij, al is het een kleintje. Onze huidige woning hebben we nooit op die manier ingewijd, maar in ons volgende huis wil ik graag een feestje vieren.

 1. Haal je motorrijbewijs.
  Toen ik net de trotse bezitter was van mijn Mash Fifty vond ik een schakelbrommer al uitdaging genoeg. Motorrijden? Geen haar op mijn hoofd die eraan dacht. Misschien later. Ooit. In de toekomst, liefst de verre. Afgelopen zomer heroverwoog ik mijn standpunt. Motorrijden leek me nog steeds doodeng, maar ook heel stoer. Na een proefles wist ik het zeker: motorrijden is leuk! Inmiddels heb ik vier lessen gehad en vandaag ben ik geslaagd voor mijn theorie-examen. Nu de rest nog!

 1. Schrijf elke dag in je dagboek.
  Het afgelopen jaar heb ik zo’n 120.000 woorden neergepend in mijn digitale dagboek. Toch heb ik niet elke dag geschreven. Dit jaar wil ik daar wel de tijd voor nemen, want ik vind het heerlijk om te doen.

 1. Vernieuw je Day Zero-lijst.
  Na bijna een jaar is de lijst toe aan een update. Sommige doelen vind ik niet belangrijk meer, andere vind ik bij nader inzien toch niet geschikt voor dit project.

 1. Begin een Happiness Project.
  Afgelopen zomer heb ik The Happiness Project opnieuw gelezen en de weken erna was ik obsessief bezig met het uitwerken van mijn eigen project. Toen in september het nieuwe schooljaar begon hield ik mijn resolution chart met voornemens nog netjes bij, maar de maand erna heb ik het project ernstig verwaarloosd (want: Halloween Spooky Days, a.k.a. mijn excuus voor alles wat ik niet heb gedaan in oktober). Tijd voor een nieuwe poging.

 1. Publiceer om de week een blogpost.
  De afgelopen maanden blog ik sporadisch en dat vind ik jammer. Ik wil het bloggen actiever oppakken en om de week een artikel publiceren.

 1. Zing elke dag, al is het maar een korte zangoefening. Als ik beter wil leren zingen, moet ik blijven oefenen. En daarbij: zingen is een heerlijke uitlaatklep. Daar wil ik meer tijd voor maken.

 1. Neem een cover op.
  Omdat ik graag zing (zie punt 6) en omdat ik dat wil delen, ook al moet ik daarvoor uit mijn comfortzone.

 1. Begin een kruidentuintje.
  Kruiden kweken is leuk én handig, en straks hebben we er eindelijk (genoeg) ruimte voor.

 1. Publiceer een verhaal op je blog.
  Eens in de zoveel tijd heb ik plotseling een geniaal idee voor een verhaal (dat vind ik dan zelf in ieder geval, haha). Ik begin met schrijven… en daar blijft het bij. Bij het begin. Tot vorig jaar. Ik schreef een feelgoodverhaal voor een schrijfwedstrijd. Hoewel ik niet op de longlist kwam, was ik trots op mijn verhaal en vooral op het feit dat ik het had afgemaakt. Dit jaar is het tijd voor de volgende stap: een compleet verhaal schrijven én laten lezen.

 1. Begin een ochtend- en avondritueel.
  Bedenk hoe je elke dag wilt beginnen en afsluiten.

 1. Houd je nieuwe eetpatroon vol.
  Of, nou ja, snacksysteem. Ik houd veel te veel van suiker. Om te voorkomen dat ik diabetes heb op m’n dertigste heb ik een snackpuntensysteem bedacht. Ik eet nog steeds alles (ik ga chocolade en koekjes zeker niet opgeven), maar in mindere mate (lees: niet een hele chocoladereep én een handjevol koekjes op een avond). Tot nu toe werkt het heel goed!

 1. Begin een schatkist van herinneringen.
  Ik heb heel veel spullen die ik wil bewaren omdat ze mooie herinneringen oproepen. Probleem: ik moet al die spullen ergens laten. Oplossing: ik wil een schatkist kopen om ze in op te slaan. Omdat het handig is, maar ook omdat ik stiekem gewoon heel enthousiast word van het idee van een schatkist.

 1. Maak een fotoboek.
  Mijn opa en oma maken elk jaar een fotoboek met foto’s van het afgelopen jaar en dat vind ik zo leuk! Een fysiek boek pak je er nou eenmaal vaker bij dan de foto’s op je harde schijf. Dit jaar wil ik met een eigen fotoboek aan de slag.

 1. Doe een cursus / workshop.
  Er zijn heel veel dingen die ik ooit in m’n leven nog zou willen doen. Bonbons maken, fotograferen, boogschieten, cocktails shaken, zwaardvechten, cheerleaden. Tijd om een van die vage plannen daadwerkelijk uit te voeren.

 1. Laat je dierbaren zien dat je van ze houdt.
  Te vaak beschouw ik ze als vanzelfsprekend.

 1. Houd ruimte in je agenda, want ik heb de neiging om die veel te vol te plannen… Het hoeft niet allemáál. Het hoeft niet allemaal nú. (Zie mijn vierde gebod.)

 1. Doe iets engs.
  Kom uit je comfortzone!

 1. Doe je best zonder stress.
  Bij mij staat ‘mijn best doen’ vaak gelijk aan stress: het monster dat perfectionisme heet. Daar wil ik aan werken.

 1. Laat jezelf zien.
  Zie gebod 2. Ik wil mijn interesses en enthousiasme delen zonder bang te zijn wat anderen daar misschien van vinden.

 1. Vertrouw erop dat het goed komt óf goed genoeg is.
  Dit voornemen is natuurlijk gerelateerd aan punt 19. Het komt wel goed. Het ís al goed. (Zie gebod 3.) Dat mag ik vaker tegen mezelf zeggen.

 1. Maak van je nieuwe huis een thuis.
  Er moet nog een hoop gebeuren in ons nieuwe huis, maar ik weet zeker dat we er iets moois van gaan maken. 2022 is het jaar waarin ik van ons nieuwe huis mijn volgende thuis maak.

Wat zijn jouw doelen en goede voornemens?

Getagd , , , , ,

Over Kirsten

Kirsten | Kers | docent | classica | scare actor | bookdragon | amateur-musicalactrice | schakelbrommerrijder | chocoladeliefhebber | Dungeons and Dragons-nerd | kattenmens | fan van lijstjes | controlfreak |
Bekijk alle berichten van Kirsten →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *