persoonlijk

Morning Magic: jumping jacks en journaling

Daar stond ik dan: midden in de woonkamer deed ik jumping jacks in mijn flapperende badjas. Het moet er vrij debiel hebben uitgezien. Ik had expres de gordijnen dichtgelaten, zodat mijn enige publiek mijn verbaasde kat was. (‘Is ze nou aan het bewegen? Dat doet ze nooit ’s ochtends. Sterker nog, laat dat ’s ochtends maar weg.’) Na mijn ochtendgymnastiek zat ik klaar om te journalen, mediteren en te plannen.

Dit hoort allemaal bij Morning Magic, het follow along ochtendrituelenprogramma van Marieke Frankema. In korte filmpjes (die vijftien tot twintig minuten duren) leidt Marieke je door verschillende onderdelen die allemaal bedoeld zijn om de dag te beginnen met positiviteit en energie: bewegen, mindset-oefeningen, journaling, time-management en meditatie. Elke dag staat er een nieuw thema centraal: van gezondheid tot zelfvertrouwen, van werk tot jij en de maatschappij.

Ochtendrituelen

Ik heb Marieke ontmoet toen we allebei meespeelden in de show HEX: het verdwenen dorp. We hebben elkaar niet vaak gesproken, maar zijn sindsdien wel vrienden op Facebook. Daar schreef Marieke aan het begin van deze maand dat ze Morning Magic vijf dagen gratis beschikbaar zou maken. Ik meldde me meteen aan, want Morning Magic klonk als het perfecte programma voor mij. Een ochtendritueel om rustig te beginnen aan je dag? Yes, please! Zodra de wekker gaat, staat mijn hoofd namelijk aan – en niet altijd op een goede manier. Honderdduizend gedachten vragen tegelijkertijd om aandacht. Wat moet ik allemaal doen vandaag? Krijg ik die studiewijzers wel af? En wanneer ga ik mijn toetsen nakijken? Niet een heel ontspannen manier om de dag te starten, dus.

Ik was er zelf al achter gekomen dat ik het heel relaxed vind om in mijn dagboek te schrijven ’s morgens. Even een moment voor mezelf voordat de dag écht begint. Een moment waarop ik nog niets hoef, behalve van me af schrijven wat er in me opkomt. Een fijn ritueel om de dag mee te beginnen, maar ik neem er lang niet altijd de tijd voor. Met Morning Magic is dat me wel gelukt! Op één dag na heb ik elke ochtend geschreven.

Als echte unfitgirl was ik een bang voor het onderdeel bewegen, maar dat viel ontzettend mee. Ik moet zelfs bekennen dat het – na het schrijven – mijn favoriete onderdeel is geworden. Aerobics, dans, pilates: alles komt voorbij. Mijn kat vindt me misschien raar als ik in mijn pyjama heen en weer aan het rollen ben op het vloerkleed of met mijn armen wapper, maar het zorgt wel voor een energiek begin van de dag. (De kat voegt trouwens de uitdaging ‘ontwijk de pootjes’ toe, want ze vindt mijn fladderende handen zo interessant dat ze er af en toe speels naar slaat.)

En? Werkt het?

Ik heb nu vijf dagen Morning Magic achter de rug. De hamvraag is natuurlijk: werkt het? Voel ik me rustiger aan het begin van de dag? Ben ik positiever?

Afgelopen woensdag deed de magie inderdaad zijn werk. Na mijn ochtendritueel liep ik naar de bushalte. De bus kwam precies aan toen ik ook arriveerde. Binnen klonk – geen grap – Hakuna Matata op de radio. Mijn les aan de examenklas was gezellig en de digitale proeflessen voor basisschoolleerlingen waren een succes. (Voor het mooie van het verhaal laat ik even weg dat een medepassagier op de terugweg misselijk werd en zijn maaginhoud verspreidde over het gangpad.)

Donderdag was een ander verhaal. Ondanks Morning Magic begon ik gestrest aan mijn werk. Er zijn van die dagen waarop mijn nogal perfectionistische instelling en het online lesgeven niet goed samen gaan, en dit was er zo één. Toch heb ik ook toen mijn werkdag positief afgesloten. Het thema van Morning Magic was ‘zelfvertrouwen’ en de uitdaging daarbij om uit je comfortzone te stappen. De gelegenheid daarvoor diende zich vanzelf aan. Mijn leidinggevende stuurde een mail met een besluit waar ik het niet mee eens was. Ik heb toen iets heel engs gedaan: ik ben assertief geweest! Ik heb het niet laten gaan zoals ik normaal gesproken misschien zou doen, maar heb laten weten wat ik ervan vond. Een kleine stap voor veel anderen, maar een grote voor mij.

Na vijf dagen kan ik natuurlijk nog niet zeggen welke effecten Morning Magic heeft op de lange termijn. Een nieuwe gewoonte aanleren kost tijd en oefening. Wel kan ik zeggen dat ik blij ben dat ik het geprobeerd. Ga ik ermee door? Jazeker! Voorlopig ga ik proberen om dit ochtendritueel zelf door te zetten, maar ik kom zeker nog eens terug voor een maand Morning Magic. Op naar een hoop ochtenden met dansjes, positieve gedachten en flapperende badjassen!

Meer weten over Morning Magic? Klik hier om naar de website te gaan. Je kunt hier voor één euro een proefabonnement voor acht dagen kopen. Een aanrader!

Getagd , ,

Over Kirsten

Kirsten | Kers | docent | classica | scare actor | bookdragon | amateur-musicalactrice | schakelbrommerrijder | chocoladeliefhebber | Dungeons and Dragons-nerd | kattenmens | fan van lijstjes | controlfreak |
Bekijk alle berichten van Kirsten →

3 gedachten over “Morning Magic: jumping jacks en journaling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *