persoonlijk, populair-wetenschappelijk

The Four Tendencies (of: waarom al mijn hobby’s deadlines hebben)

Bron

Ik ben…

  • groen-blauw / SC / Vredestichter
  • INFJ-A / Advocate
  • Obliger
  • 33% Ravenklauw, 32% Huffelpuf, 23% Griffoendor en 12% Zwadderich

Kleurtjes en sorteerhoeden

In The Four Tendencies van Gretchen Rubin kwam ik deze quote tegen: “There are two kinds of people in the world: those who divide the world into two kinds of people, and those who don’t.”

Ik ben duidelijk een voorbeeld van het eerste soort: ik verdeel de mensheid – inclusief mezelf – graag in typen. Of het nou DISC is (de test met kleuren), de Myers-Briggs Type Indicator (de test met letters) of de sorteerhoedquiz op Buzzfeed: ik houd van persoonlijkheidstesten.

The Four Tendencies

Pas las ik The Four Tendencies van Gretchen Rubin. Haar vier tendencies zijn vier persoonlijkheidstypen: je kunt de mensheid verdelen in Upholders, Obligers, Rebels en Questioners. Deze categorisering is gebaseerd op het volgende uitgangspunt: hoe reageer je op verwachtingen? We krijgen allemaal te maken met verwachtingen van anderen (deadlines op je werk, een verzoek van een familielid) en eigen verwachtingen (een goed voornemen, bijvoorbeeld beginnen met hardlopen). Hoe je daarmee omgaat bepaalt je tendency.

Ik maakte de test, begon met lezen en stopte niet meer tot ik – een pagina of vijftig later – alles te weten was gekomen over mijn tendency: de obliger. Ik voelde me net Archimedes in bad. Wat een eyeopener!

OBLIGER / upholder

De uitslag van de test was overduidelijk: ik ben een obliger. In eerste instantie was ik teleurgesteld. Ik wil graag een upholder zijn, iemand die makkelijk aan zijn eigen verwachtingen voldoet én aan die van anderen. Tot op zekere hoogte herken ik me ook in dit type: planningen zijn heilig (en afwijken daarvan is een worsteling), schema’s staan op een voetstuk en de punten op mijn to-do lijst moeten één voor één worden afgewerkt. Mijn vriend kan moeiteloos alles uit zijn handen laten vallen en overschakelen op een andere taak. Ik word daar heel nerveus van. Eerst moet ik afmaken waar ik mee bezig ben, daarna kan ik pas door met het volgende. (Ook als het eten op tafel staat. Sorry, schat.)

Er zit dus wel een beetje upholder in mijn persoonlijkheid. Toch ben ik bovenal een obliger. Ik ben extreem gevoelig voor verwachtingen van anderen. Voor mijn werk tik ik met gemak een deadline af. Als ik zing in een musicalproductie zorg ik dat ik op tijd mijn partijen ken.

Mijn eigen verwachtingen wegen meestal minder zwaar. Dat boek dat ik al jaren wil schrijven, die hoge noten die ik wil leren zingen: het komt er maar niet van. Niet alleen omdat ik perfectionistisch ben, maar ook omdat ik een obliger ben. Goed om te weten!

Al mijn hobby’s hebben deadlines

Zelf de startknop vinden is soms lastig voor een obliger. De oplossing volgens Gretchen Rubin? External accountability: gebruik maken van je omgeving, de verwachting van anderen, om dingen gedaan te krijgen.

Dit is waarom al mijn hobby’s deadlines hebben! Ik schreef er al eerder over. Nu begrijp ik waarom ik mezelf die deadlines opleg. Als ik me aanmeld voor een blogtour, moet mijn recensie op een bepaalde datum af. Geen probleem, komt in orde. Buiten de blogtours om is het een ander verhaal. Ik neem me soms voor om vaker boeken te recenseren op mijn blog. Stoorzender van Arjen Lubach, bijvoorbeeld, en Hardcore Zen van Brad Warner. De boeken zijn gelezen, de aantekeningen gemaakt, maar de recensie blijft uit.

Bron

Hé! Dat ben ik!”

Sommige passages uit The Four Tendencies lijken over mij geschreven te zijn. Lees mee met een tweetal quotes:

Over het gevoel veel te moeten

“In fact, for some Obligers, expectations attach so easily that they feel obliged to do things that no one is actually expecting of them.”

Zo herkenbaar! Soms voel ik een enorme druk om te voldoen aan verwachtingen ‘van anderen’ die ik – ironisch genoeg – mezelf heb opgelegd. Ik moet regelmatig iets posten op mijn blog. (Is er iemand die me dat verplicht?) Het is onacceptabel om niet wekelijks te stofzuigen. (Vindt wie?) Als mijn vriend enthousiast voorstelt om samen te gamen en daarbij drie mogelijke spellen als optie noemt, wordt elke game een item op mijn to-do lijst.

Over liefde voor lijstjes

“Some obligers can create a feeling of ‘external’ accountability themselves, by creating external systems – to-do lists, calender items, reminders on their phone – that provide that sense of external accoutability, even though they are self-generated.”

Ik snap nu nog beter waarom ik van lijstjes houd! Dit is één van de redenen waarom ik mijn Day Zero-lijst heb samengesteld, al kon ik dat niet eerder onder woorden brengen. Door een lijst op te stellen en die te delen op mijn blog, maak ik gebruik van de verwachtingen van anderen. Ik creëer een vorm van externe controle, een manier waarop ik verantwoording moet afleggen. Dan wordt het ineens een stuk waarschijnlijker dat ik ooit een cover opneem of een yogales volg – iets wat ik zonder de lijst minder snel zou doen.

Ken uzelf

Een viertal persoonlijkheidstypen en een hoop zelfkennis later kan ik alleen maar zeggen: doe de quiz en lees The Four Tendencies! Of, als je geen tijd of zin hebt om een heel boek te lezen, deze Nederlandse samenvatting. Zoals de oude Grieken het al zeiden: ken uzelf (en roep na het lezen ‘Eureka!’).

Doe de test

The Four Tendencies: doe de quiz hier.

Ook een interessante: 16personalities, gebaseerd op de Myers-Briggs Type Indicator.

DISC gaat over gedrag- en communicatiestijl. Hier kun je een overzicht vinden (met die van mij op pagina 13).

De ultieme quiz: de Sorteerhoed die je vertelt in welke afdeling je hoort op Hogwarts.

Getagd , , , ,

Over Kirsten

Kirsten | Kers | docent | classica | scare actor | bookdragon | amateur-musicalactrice | schakelbrommerrijder | chocoladeliefhebber | Dungeons and Dragons-nerd | kattenmens | fan van lijstjes | controlfreak |
Bekijk alle berichten van Kirsten →

2 gedachten over “The Four Tendencies (of: waarom al mijn hobby’s deadlines hebben)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *