theater

Oberon 2020 wint de kunst- en cultuurprijs!

We hebben gewonnen! En met ‘we’ bedoel ik Oberon van Storytellers, de eerste, laatste en helaas enige theatervoorstelling die ik het afgelopen jaar heb gespeeld (ik schreef er eerder over). Deze week vond de prijsuitreiking plaats van de Kunst- & Cultuurprijs Zoetermeer 2020. In een leeg Stadstheater maakte de wethouder Cultuur bekend dat Oberon de – terechte, maar ik ben misschien een beetje bevooroordeeld – prijswinnaar was. Ik was alweer vergeten dat we genomineerd waren. Het was dus een leuke verrassing toen in de groepsapp met de cast en crew plotseling een klein overwinningsfeestje plaatsvond. ‘Een nieuwe vorm van theater maken voor Storytellers, waar we hopelijk nog veel meer varianten op gaan zien,’ luidde het jurycommentaar. Ik hoop het ook, want wat was het leuk!

Geheel coronaproof leidde ik als gids een groep bezoekers door het Buytenpark, dat was omgetoverd tot een magische elvenwereld. In het struikgewas, op open velden, naast rotspartijen en zelfs in een boot: overal vonden theateracts plaats. Bezoekers ontmoetten de elfenkoning Oberon en zijn vrouw Titania, luisterden naar prachtige harpmuziek en liederen over draken en wisselkinderenen en zagen spectaculaire vuuracts. (Eén van de acts was het nummer Lothlórien uit de LOTR-musical en dat was episch.) Tijdens de wandeling vermaakte ik mijn gasten met roddels over het koninklijk hof en het elvenlied Tir Nan Ogh. (Fun fact: het befaamde lied klinkt voor ons stervelingen ook wel een beetje als een versie van het veel saaiere Vader Jacob.)

Een korte sfeerimpressie.

Ik speelde Dauwdrop, de roddelende hofdame van Titania. “En als ze niet roddelt,” luidde mijn rolbeschrijving, “dan flirt ze graag met alle mannen in het gezelschap. Misschien zijn ze wel leuk gezelschap voor koningin Titania en zo niet… dan neemt Dauwdrop ze ook graag zelf mee naar haar hunebed.” Ik moest hier heel hard om lachen. Mijn vriend misschien nog wel meer. Ik leerde hem kennen toen we allebei meededen aan de Octavia, een theaterstuk van de opleiding klassieke talen. Hij had de muziek daarvoor gecomponeerd en leidde het koor. Ik speelde Poppaea, een sloerie en een arrogante snol (volgens Octavia, dan). Als Poppaea zat ik het hele stuk op een troon in een veel te kort rood jurkje, bijpassende lippenstift en hoge hakken waarop ik niet kon lopen. (Fun fact: het is op z’n zachtst gezegd interessant om in die hoedanigheid je schoonfamilie te ontmoeten.) Vorig jaar deed ik auditie voor de musical Blind Date en werd ik gecast als Allison. Voel je hem al aankomen? Bingo! Allison was de ex from hell en (in ieder geval in de fantasieën van haar ex) nogal seksbelust. “You’re also the world’s greatest lover… So rip off my clothes, spread my legs, have your at with me, oh, how I crave your…” was de tekst van mijn solo. (Je kunt hier de Broadwayversie luisteren.) Toen ik de rolbeschrijving van Dauwdrop liet zien aan mijn vriend, grapte hij dat ik toch maar moest accepteren dat het typecasting is. Hij vindt het in ieder geval hilarisch.

Links: in mijn te korte rode jurkje als Poppaea. Rechts: als Allison met de cast van Blind Date.

We speelden Oberon in een zwoele zomerweek in augustus en ik was al te blij dat ik een luchtig kostuum kon dragen. De zwierige jurk die ik gekocht had voor Elfia kwam zo toch nog goed van pas. Ik ben een beetje verliefd op die jurk, maar nog meer op de elvenoren die ik droeg. Even kon ik doen alsof ik meedeed in The Lord of the Rings. De bezoekers in Snowworld (daar was onze kleedkamer) die niet voor de voorstelling kwamen, keken raar op toen er een groep elven, trollen en andere magische wezens door het gebouw dwaalde, op weg naar het Buytenpark.

Oberon eindigde spectaculair. Toen de storm losbarstte op de laatste avond moest ik mijn rondleiding afbreken. Tegen de tijd dat ik aankwam in de kleedkamer waren mijn sandalen modderig en plakte mijn jurk als een vodje om mijn benen. Mijn redding kwam in de vorm van warme chocolademelk met slagroom: de perfecte afsluiting van een heerlijk avontuur.

Getagd , ,

Over Kirsten

Kirsten | Kers | docent | classica | scare actor | bookdragon | amateur-musicalactrice | schakelbrommerrijder | chocoladeliefhebber | Dungeons and Dragons-nerd | kattenmens | fan van lijstjes | controlfreak |
Bekijk alle berichten van Kirsten →

8 gedachten over “Oberon 2020 wint de kunst- en cultuurprijs!

  1. Gefeliciteerd Kirsten en wat heb je weer een leuk verhaal ervan gemaakt.
    Hopelijk kun je komend jaar weer voor meer publicly optreden en dan kom ik zeker weer een keer kijken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *