Oké, het is technisch gezien geen unboxing, want de producten van Too Good To Go komen niet letterlijk in een doos. Sterker nog, als je ze ophaalt moet je je eigen tas meenemen. Het gaat dan ook niet om beautyproducten, boeken of geeky goodies – items die met regelmaat worden ontdoosd – maar over eten. Misschien is het een beetje raar om een artikel te schrijven over het unboxen van voedsel, maar ik ga het toch doen. Eten is nou eenmaal één van mijn favoriete onderdelen van het leven, dus mag ik er best een artikel op mijn blog aan wijden, vind ik.
Too Good To Go is (volgens hun eigen website) ‘een gezellige club van Waste Warriors’ die strijdt tegen voedselverspilling. Het idee? Je download de app, reserveert een Magic Box bij een ondernemer bij jou in de buurt (een supermarkt, bakker of de HEMA, bijvoorbeeld), betaalt en haalt de producten tegen sluitingstijd op bij de betreffende zaak. Meestal betaal je vijf euro voor een assortiment aan producten dat al gauw drie keer zoveel waard is. Het zijn allemaal producten die op datum zijn of tegen de uiterste verkoopdatum lopen en na die dag weggegooid zouden worden. Je doet dus iets goeds voor het milieu en je bespaart flink op je boodschappen.
Ik werd vooral getriggerd door de term Magic Box. Inmiddels ben ik niet meer zo nerveus voor mijn verjaardag als ik twintig jaar geleden was, maar ik word nog even enthousiast van verrassingen. Een reis boeken bij srprs.me (waarbij je pas op het vliegveld te horen krijgt waar je naartoe gaat) staat nog steeds op mijn verlanglijstje en ook wil ik al eeuwen een boekenbox bestellen. Aan die laatste verleiding heb ik vorige week toegegeven: ik heb de Mystery Boekenbox van AnderWereld besteld en kan niet wachten tot ik die in augustus kan unboxen. (Eerlijk is eerlijk: door de hints heb ik al een vermoeden van de titel. Een YA-fantasy over onsterfelijke liefde vanuit een nieuw perspectief? Als dat niet Midnight Sun is eet ik mijn nieuwe sandalen op. Niet erg, want het boek wil ik sowieso hebben. En de goodies blijven een verrassing. Ik ben zo benieuwd! Uiteraard deel ik volgende maand mijn eerste échte unboxing met jullie.)
Ik had al een paar maanden geleden gehoord van het bestaan van Too Good To Go via een collega. Haar enthousiasme stak mij aan, dus stond de app diezelfde dag nog op mijn telefoon. Op dat moment rustte er een vloek op, geloof ik. Telkens was ik net te laat en waren alle boxen al uitverkocht. Na een week raakte de app in de vergetelheid, tot ik vorige week een vriendin sprak die er ook heel positief over was. Toch nog maar eens proberen. En ja hoor: toen ik deze keer keek waren er zelfs meerdere boxen beschikbaar!
Als de impulsieve enthousiasteling die ik ben (ik vind dat ik mezelf best zo mag noemen sinds ik van de een op de andere dag besloot dat het een goed idee was om een zwerfkat in huis te halen) bestelde ik er dus meteen twee: een box bij de HEMA en één bij de Hoogvliet. De vijfjarige in mij stuiterde om de tafel bij het vooruitzicht van maar liefst twee verrassingspakketten met voedsel. De gierige Nederlander in mij gniffelde omdat ik zoveel had bespaard. De milieuactivist in mij (die minder vaak aanwezig is dan de vijfjarige en de gierige Nederlander, moet ik bekennen) vond dat ik een schouderklopje verdiende. (De realist in mij vroeg zich af waarom ik in hemelsnaam méér boodschappen had gekocht, want de weekboodschappen waren net binnen. Daar luisterde ik niet naar.)
Van een aantal producten in de boxen word ik heel blij: de tomsoesjes, pannenkoeken, eierkoeken en het brood van de HEMA en de dille, ham, champignons en appelkoeken van de Hoogvliet. Andere producten zijn niet zo in mijn straatje: in beide pakketten zit leverworst (ik vind het persoonlijk net kattenvoer en mijn kat is het daar hartgrondig mee eens) en de Hoogvliet heeft me opgezadeld met granaatappelpitten. Ik weet nog niet precies wat ik daarmee moet, behalve misschien de mythe van Persephone naspelen.
Mijn conclusie: Too Good To Go is een ontzettend goed concept. Je draagt een steentje bij aan het verminderen van voedselverspilling, je krijgt meer voor je geld, je komt in aanraking met producten die je misschien zelf niet zo snel zou kopen en je wordt daardoor gedwongen om creatief te zijn en nieuwe gerechten te proberen. Aan de andere kant vormen die laatste twee voordelen tegelijkertijd de nadelen. De kans bestaat dat je toevallig in twee boxen leverworst treft en soms heb je helemaal geen tijd of zin om keukenliefde.nl of smulweb af te struinen tot je een perfect recept met granaatappelpitjes hebt gevonden.
Zelf houd ik iets te veel van lijstjes en overzicht en plan ik het liefst op maandag alle maaltijden voor de rest van de week. Hoewel de vijfjarige in mij staat te springen om meer Magic Boxes, past het concept iets minder goed in de planning van de vijfentwintigjarige die ik ben. Ik ga het zeker nog eens proberen, want zoals ik al zei: het concept is zo goed! De volgende keer houd ik wel iets meer rekening met de praktijk en doe ik geen impulsaankoop als we net boodschappen hebben gedaan voor de hele week. En misschien reserveer ik er de volgende keer één in plaats van twee, ook al zeurt het stemmetje in mijn hoofd om meer verrassingen. Desondanks: voor herhaling vatbaar!
Heb jij weleens een Magic Box besteld bij Too Good To Go?
1 gedachte over “Unboxing: Too Good To Go”